Навіщо силачам обережність

26.02.2008
Навіщо силачам обережність

Василь Федоришин (згори) не дав своїм опонентам жодного шансу на успіх. (Фото Миколи СТЕПАНЦЯ.)

Золотий дубль

Домашній турнір обійшовся без участі прославленої й титулованої Ірини Мерлені. За кілька тижнів до змагань наша олімпійська чемпіонка травмувала коліно, тож за боротьбою спостерігала збоку. Перемога в найлегшій ваговій категорії — до 48 кг — дісталася все–таки українці Марії Стадник, проте захищає вона кольори азербайджанського прапору. Цікаво, що й тренується вона у Львові в одному залі з Мерлені.

У півфіналі досвідченіша Олександра Когут (до 51 кг) несподівано поступилася своїй молодій співвітчизниці Юлії Благині, яка змогла в запеклому протистоянні вирвати «золото» в росіянки Анни Максимової. Когут же задовольнилася третім місцем.

Найцікавішим виявився фінал 55–кілограмових атлеток, де на перемогу претендували дві українки — Тетяна Лазарєва й Наталія Синишин. Перший період закінчився нульовою нічиєю. Клінч випало брати Синишин, та вона не скористалася вигідною для себе ситуацією — донеччанка вирвалася, записавши на свій рахунок переможний бал. У другому періоді Лазарєва не стала покладатися на фортуну й у основний час провела результативну атаку — 1:0.

«Я обережно діяла в першому періоді, проте контролювала ситуацію. А потім загострення дій принесло остаточну перемогу, — пояснює тактичні задуми Тетяна Лазарєва. — На тренуваннях ми працюємо з Наталкою в парі, проте на повну силу не боремося. Ця перемога є своєрідним реваншем за минулорічну поразку на цьому ж турнірі».

Зазначимо, що ця вага стала наймедальнішою для наших борчинь. Ірина Харів здобула бронзову нагороду, перемігши в трьох періодах румунку.

«Безп’єдестальними» виявилися для господарок вагові категорії до 59 кг, 67 кг і 72 кг. Через травму не виступала Катерина Бурмистрова (67 кг), і за її відсутності увесь дорогоцінний метал «загарбали» росіянки. Світлана Саєнко (72 кг), яка в Афінах–2004 фінішувала четвертою, не переборола срібну призерку Олімпіади американку Айріс Сміт, залишившись дев’ятою.

У вазі до 63 кг бронзовий внесок в українську скарбничку зробили Оксана Шалікова та Юлія Остапчук. Перші дві сходинки п’єдесталу вони гостинно віддали росіянкам.

«Медалей мало бути більше, — вважає головний тренер жіночої збірної Володимир Євонов. — Зокрема, не думав, що Саєнко поступиться американці. Помилка Світлани в надобережності — вона не атакувала зі зручних ситуацій. Натомість потішила 17–річна Благиня, майстерність якої постійно зростає. Когут їй і програла тому, що недооцінила».

Без лідерів, але з нагородами

Попри відсутність серед 55–кілограмових українських атлетів сильного лідера, перемога в рідних стінах дісталася нашому борцю — Муссі Сайдулбаталову. Ще один представник України — Геворк Маркарян — піднявся на третю сходинку.

Нарешті на килим вийшов Василь Федоришин (60 кг), який пропускав Кубок України і світу. Дворазовий чемпіон Європи впевнено здолав усіх чотирьох суперників. Вірмени славляться своєю хитрістю, тож фінал видався найбільш напруженим, — каже переможець. — Дуже радий, що здобув на очах рідних уболівальників золоту нагороду, яка додає впевненості й на чемпіонат Європи, і на Олімпійські ігри». Компанію Василеві на п’єдесталі пошани склали ще двоє українців — Юрій Семакін і Максим Матус, які стали бронзовими призерами.

За відсутності Андрія Стадника гідно честь Батьківщини відстояв Віктор Білокопитний (66 кг), який поступився в фіналі американцю. А от за відсутності призерів останнього чемпіонату світу Ібрагіма Алдатова (74 кг) та Вадима Тасоєва (120 кг) поборотися за медаль не знайшлося кому.

Тарас Данько (84 кг), який після травми вперше виступав у своїй вазі, програв у фіналі росіянину. «Він ще остаточно не відновився, — пояснює причину поразки батько й тренер Григорій Данько. — Та й суддівство не найвищого рівня».

Георгій Тібілов та Василь Тесьминецький, найсильніші наші представники 96–кілограмової категорії, не виступали. Ілімдар Саїдов, пропустивши до фіналу іранця, втішився бронзовим результатом.

«За відсутності перших номерів збірної резервісти не змогли повністю впоратися з медальним завданням. Та результатом я задоволений, і з десяти можливих даю нашим спортсменам дев’ять балів, — оцінює виступ українців президент федерації Ельбрус Тедеєв. — Дуже сподобався виступ Федоришина, який відборовся практично без помилок».