Акробатичні польоти над Києвом

26.02.2008
Акробатичні польоти над Києвом

Турнір подібного рівня з біг–ейру (одна з дисциплін сноубордингу) столиця України приймала вперше, проте з паралельного слалому європейські сноубордисти змагаються в Україні ще з 2003 року. Зазначимо, що біг–ейр, на відміну від слалому, не входить до олімпійської програми.

Із київського трампліна (довжина — 100 м, ширина — 30) стрибали й виконували у повітрі акробатичні трюки 23 спортсмени. Оскільки зима цього року видалася малосніжною, організатори облаштували трамплін у виставковому центрі «Експо–плаза» штучним снігом, який лежить навіть при 15 градусах тепла. Для перестраховки сніг трамбували вдвічі товстішим шаром, ніж потрібно.

«Те, що Міжнародна федерація лижного спорту довірила нам проводити ці змагання, свідчить про визнання України як країни зимових видів спорту, — каже міністр спорту Юрій Павленко. — Сноубординг — молодий вид спорту, який увійшов до олімпійської сім’ї лише 1998 року, але він швидко набирає оберти. Призовий фонд наших змагань становив 12 тисяч доларів».

Господарі були представлені сімома молодими учасниками — це Роман Кулик, Остап Шипайло, Гліб Ложкін, Віктор Іванов, Володимир Мацків, Олександр Силенко та Дмитро Ісаєв. Їм протистояли австрійці, росіяни, білоруси, румун та італієць. Пробитися до фінальної частини змагань наші хлопці не змогли. Після двох кваліфікаційних стрибків вони були за межами першої десятки: Ісаєв значився 12–м, Силенко — 14–м, Мацків — 15–м, Шипайло — 16–м, Ложкін — 18–м, Кулик — 19–м, Іванов — 20–м. Ще перед змаганнями віце–президент Федерації лижного виду спорту України Володимир Малежик говорив, що вдалим виступом можна буде вважати участь українців у фіналі. «Оскільки наші провідні сноубордисти змагаються на етапах Кубка світу, в Києві ми заявили резервний склад», — пояснив він. «Ми й не чекали від хлопців нагород, адже вони тренуються всього чотири роки. Проте прогрес у майстерності вони продемонстрували», — додає державний тренер зі сноубордингу Леонід Тікун.

Переможцем змагань став австрієць Філл Хуберт, який підтвердив звання фаворита. Італієць Алессандро Бенуссі фінішував другим, а росіянин Дмитро Репніков — третім.

Олена ТАРАНЕНКО