Золотий акорд

26.02.2008
Золотий акорд

Оксана Хвостенко завершує «золоту» естафету.

Наша сила — в жінках

Після вдалого спринту, де Оксана Яковлєва фінішувала першою, а Ніна Карасевич третьою, наші біатлоністки забронювали собі непогані шанси й на гонку переслідування. За виконання медальних сподівань дівчата взялися одразу й дуже впевнено. От тільки помінялися місцями «завдяки» двом промахам Оксани, тим часом як Ніна відпрацювала влучно. Захопивши лідерство після першого вогневого рубежу, Карасевич не віддала його й до фінішу, а Яковлєва так само вперто тримала «срібну» позицію. Третьою добігла болгарка Павліна Філіпова, яка, незважаючи на сильний вітер, напрочуд вдало стріляла й піднялася аж із 38–го місця.

Головною ударною силою українок була естафета. Тут ми були представлені найсильнішим складом, який недавно виборов срібні нагороди чемпіонату світу. Тож зачинателем була Яковлєва, яка останнім часом демонструє дуже швидкий хід. Свій етап вона подолала швидше за всіх, причому не лише на лижні, а й на стрільбищі.

Не зіпсувало загальної картини навіть штрафне коло Вікторії Семеренко, зароблене на стійці. Валентина Семеренко, яка часто працює із сестрою в унісон, відбулася на другій стрільбі трьома додатковими патронами. Оксані Хвостенко залишалося лише не втратити першого місця. Половину дистанції вона відпрацювала за всіма показниками краще за всіх. Стабільна робота на заключній частині четвертого етапу — і закономірна золота медаль. Німкені впевнено фінішували другими. А повільна, проте влучна, норвежка вберегла «бронзу» від зазіхань росіянок.

Безмедальний виступ сильної статі

Невдалим вийшов виступ чоловічої збірної. Якщо жінки «на Європі» відпрацювали сповна, заробивши в суперництві з не вельми сильними суперницями добрі державні доплати на цілий рік, то чоловіки залишилися без очікуваних фінансових надходжень. Теоретичні шанси поборотися за нагороду мав Роман Прима, який у спринті фінішував недалеко від чільної трійки — шостим. На перших двох колах гонки переслідування він продемонстрував другу швидкість, та потім йому забракло й фізичних сил, і точності на вогневих рубежах. У підсумку покращити свою позицію йому вдалося лише на один пункт.

Прогресивнішим виявився Олег Бережний. «Намазав» він майже втричі менше, що компенсувало його повільність на трасі. Так, за швидкістю Роман був п’ятим, а Олег — 25–м. Зрештою, Бережний з 33–го місця прорвався на 11–те. Десяту сходинку в нього на останньому колі відібрав норвежець Ларс Бергер. А весь п’єдестал пошани окупували росіяни.

Невтішно розпочали українці естафету. Бережний вивів Приму на дистанцію дев’ятим. Роман був швидшим за Олега, проте використав усі додаткові патрони, але й це не врятувало його від кола штрафу. Підняти Україну після кожної стрільби на одну позицію зумів Олександр Біланенко. Висхідний рух у тому ж темпі продовжив Андрій Дериземля. Господарі, які лідирували після перших двох етапів, фінішували третіми, пропустивши росіян і норвежців.

«Успішного виступу від Яковлєвої я очікував, а от Карасевич своїми нагородами приємно й несподівано здивувала всіх нас, — зізнається головний тренер збірної України Євген Колупаєв. — У Новому Мєсті траса дуже складна, сира й волога, а в Ніни якраз силова техніка подолання дистанції — це їй і допомогло добігти до медалей. Я задоволений результатами Прими й Коробейникова. Наші біатлоністи не впоралися зі стрільбою, але не звинувачую їх, адже на стрільбищі був дуже сильний вітер».

 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи. Нове Мєсто (Чехія)

Жінки. Гонка переслідування (10 км).
1. Карасевич — 37 хв. 23,9 сек. (5 промахів). 2. Яковлєва (обидві — Україна) — відставання 1 хв. 16,1 сек. (7). 3. Філіпова (Болгарія) — +1.46,8 (2)...

Естафета (4х6 км). 1. Україна — 1 год. 19 хв. 52,4 сек. (1 штрафне коло; 9 додаткових патронів). 2. Німеччина — +1.07,5 (0; 13).
3. Норвегія — + 3.28,5 (2; 9)...

Чоловіки. Гонка переслідування
(12, 5 км). 1. Коновалов — 39.15,3 (3). 2. Гусєв — +16,4 (5). 3. Максимов (усі — Росія) — +26,4 (2)... 5. Прима — +1.19,0 (5)... 11. Бережний (обидва — Україна) — +2.17,0 (2)...

Естафета (4х7,5 км). 1. Росія — 1:29.19,4 (0; 10). 2. Норвегія — +7,1 (2; 13). 3. Чехія — +48,4 (1; 8)... 6. Україна — +2.51,6 (1; 13)...

Українські юніори та юніорки в заключних гонках призів не здобули.

 

Країни–медалісти ЧЄ–2008

З С Б

1. Україна 3 1 2

2. Росія 3 1 2

3. Польща 1 0 0

4. Молдова 1 0 0

5. Норвегія 0 3 1

6. Чехія 0 2 2

7. Німеччина 0 1 0

8. Болгарія 0 0 1