Негазовані переговори

22.02.2008
Негазовані переговори

Вони не віталися майже три роки. (Фото Рейтер.)

«Ми пройшли практично всі питання, які потрібно вирішувати Україні і Росії сьогодні, і я можу твердо сказати, що немає жодного питання, щодо якого сьогодні не намітили б позитивний конструктивний і абсолютно ефективний шлях вирішення», — намагаючись «тримати обличчя», повідомила журналістам Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко після завершення переговорів зі своїм російським колегою Віктором Зубковим. Замість 30 хвилин їхня зустріч тривала понад годину: обговорили торгово–економічні стосунки між двома країнами, констатували їх позитивну динаміку й зробили дійсно корисну справу — домовились підготувати пропозиції про ключові пріоритети щодо роботи кожної з підкомісій комітету з економічного співро­біт­ництва Міждержавної комісії Ющенко—Путін до його засідання у квітні.

Але ні слова не сказали про газ. Власне, іще перед прильотом Тимошенко до Москви в Кремлі недвозначно натякнули, що про газові проблеми говорити з нею й не збираються — навіщо, якщо раніше президенти двох країн уже все обговорили. Навряд чи це дуже потішило Прем’єрку, чий перший заступник Олександр Турчинов напередодні гучно заанонсував «газові переговори», які Тимошенко розпочне ледве не з «чистого аркуша». Тож вийшло так, що леді Ю (вимушено?) дослухалася до рекомендацій Президента, який закликав керівника уряду не займатися самодіяльністю і дотримуватися єдиної лінії державної політики.

Лише на брифінгу після переговорів Зубков таки згадав про «газову» тему, зазначивши, що сторони підтвердили свою вірність раніше досягнутій згоді. «Очевидно, співробітництво має бути взаємовигідним, прагматичним і засновуватися на ринкових принципах», — зауважив глава російського уряду.

Після цього Тимошенко подалася в Ново–Огарьово — там на неї чекав у своїй резиденції президент РФ Володимир Путін. Розмовляли Прем’єрка і президент три години (на годину більше, ніж планувалося) — знову–таки, про економічне співробітництво та питання інвестицій. Зокрема, російський лідер відзначив зростання об’єму взаємодії між двома країнами, сказав, що між Росією та Україною «немає глибинних протиріч» і закликав уряд України забезпечити рівні права для російських і українських інвесторів на нашому ринку. Детальніше про подробиці спілкування ЮВТ і ВВП не повідомляється — журналістам дозволили бути присутніми лише на самому початку зустрічі.

Учора о 13.00 Тимошенко зустрілася з головою правління РАТ «Газпром» Олексієм Міллером. Станом на 17.00, коли цей номер «УМ» пішов до друку, розмова про газовий борг усе ще тривала.