Увага — на відлік?

19.02.2008

Терпець Голови Верховної Ради Арсенія Яценюка урвався. Вчора, напередодні планового засідання ВР, спікер закрив засідання погоджувальної ради, щойно воно розпочалося. Яценюк навіть не сів у крісло, а виголосив стоячи коротку промову, у якій зазначив, що після ранкового засідання керівників фракцій стало зрозуміло: політики не мають бажання домовлятися. Відтак перспектива найближчих засідань ВР і доля парламенту загалом перебувають під великим питанням.

За словами Яценюка, під час зустрічі з лідерами фракцій представники меншості не внесли пропозицій до політичної угоди, пропонованої спікером, і тільки «НУНС» та БЮТ заявили про готовність підписати документ. «Причина блокування — крісла і влада, а не НАТО, — вважає Голова ВР. — Не було б НАТО, був би Голодомор. Не Голодомор — так російська мова, не російська мова — Луценко, не Луценко — Шуфрич, не Шуфрич — ще щось. Це нескінченний перелік». Тому, на думку спікера, треба дочекатися, коли Партія регіонів буде готова домовлятися.

Яценюк знову нагадав про те, що за Конституцією Верховну Раду можна розпустити, якщо вона не зібралася на засідання упродовж 30 календарних днів. «Або парламент буде системно працювати, або його поховають», — пригрозив Яценюк, попередивши, що не збирається відкривати засідання ВР тільки задля того, аби зупинити цей відлік. «На відновлення цього терміну вже ніхто не піде», — цитує спікера УНІАН.

Оскільки останнє засідання парламенту відбулося 12 лютого, і з урахуванням того, що цей лютий має 29 днів, «розпусний» термін вичерпається 14 березня.

Тим часом лідери Партії регіонів обіцяли сьогодні поновити блокування. «Партія регіонів прийняла однозначне рішення, що доти, доки не буде вирішене питання про прийняття постанови по НАТО, ми будемо блокувати роботу Верховної Ради», — сказав «Українським новинам» заступник голови «регіональної» фракції Олександр Єфремов.

Утім коаліція однаково планує з’явитися в парламенті. «Дві фракції завтра зареєструються і прийдуть до сесійної зали, щоб працювати. Але якщо ми побачимо знову (повітряні) кульки, то це будуть винятково проблеми Партії регіонів», — зазначив голова фракції «НУНС» В’ячеслав Кириленко.