КОЛЕГІЯльні розмови

19.02.2008

Міністр культури і туризму України Василь Вовкун на Стрітення (15 лютого) стрічався із керівниками обласних управлінь культури, державних мистецьких закладів, директорами бібліотек, музеїв, заповідників, хорів, капел тощо на розширеній колегії МКТ. (Якщо врахувати, що на Василя — 14 січня — він зустрічався в Українському домі з вітчизняною мистецькою елітою, можна вирахувати, коли буде наступний публічний вихід міністра у світ). Доповідь пана Вовкуна мала прояснити стратегічні напрями і можливі галузеві реформи в культурі, які необхідні насправді і в очікуванні яких на два місяці притихла культурна галузь, не маючи жодної інформації хоча б зі ЗМІ про плани міністра. Забезпечивши всіх учасників колегії папками з аналітичним звітом МКТ за 2007 рік, Василь Вовкун зосередився на нових принципах і планах. Він заявив, що Міністерство культури і туризму повинно перетворитися з адміністративного органу на інституцію культурної політики, стати посередником між державою і мистецьким середовищем, ідеологом і координатором культурних процесів. Моніторити ці процеси має Український центр культурних досліджень, створений ще за міністра Дзюби, а фінансування має йти через новий Інноваційний інвестиційний фонд української культури, в який мають надходити збори від акцизів на алкоголь, тютюн та від грального бізнесу. Василь Вовкун засудив тендерні процедури в культурі (положення про тендери зв’язує культурні установи по руках і ногах), пообіцяв у 2008 році вдвічі збільшити видатки на бібліотеки, заповідники і музеї, сказав, що у Києві треба створити Центр культури національних меншин, а в кожному обласному центрі — по музею Голодомору, і наголосив, що рішення Конституційного Суду України про обов’язкове дублювання, субтитрування чи озвучення іноземних фільмів в українському прокаті буде виконуватися обов’язково, ніяких відкатів назад і поблажок для кінобізнесменів Мінкульт робити не буде. У минулий четвер члени донецького відділення Партії регіонів з приводу останнього пункту назвали міністра печерним націоналістом і висунули ідею відправити Вовкуна у відставку. Тож після виступу директора Донецького музично–драматичного театру Марка Бровуна Василь Вовкун сказав йому: «І передайте донецькій організації Партії регіонів, де ви — не остання людина, що Вовкун — не печерний націоналіст, а нормальний європейський націоналіст».

«Хоч у минулому році Міністерство культури провело багато заходів, але в них не видно системи, складалося враження, що деякі з них робилися під керівників міністерства», — доповідав далі міністр і пообіцяв, що надалі головним критерієм фінансування буде якість мистецького продукту. Мовляв, у плані на 2008 рік стоїть 23 театральні фестивалі, але де один нормальний, престижний, міжнародний чи всеукраїнський, за нагороди якого змагалися б найкращі театри, режисери, актори? Треба створити такі музичні, театральні, інші мистецькі фестивалі. Відтепер міністерство проводитиме конкурс проектів на той чи інший захід і даватиме гранти за схемою: 50% державного фінансування, 25% — місцевого і 25% — спонсорського. Ще одна свіжа думка: прийняти Закон «Про національний культурний продукт» і у зв’язку з ним — Закон «Про меценат­ство», тільки в такому випадку гроші українських підприємців не вимиватимуться на культурні потреби інших держав.

Обговорення доповіді було схоже на всі попередні обговорення на всіх попередніх колегіях — усе розмито, патріотично, загально, тужливо, пафосно. І нічого конкретного. На цьому тлі виступ гуманітарного віце–прем’єра Івана Васюника виглядав діловим, підготовленим і конкретним. Він сказав, що вимоги збільшення фінансування галузі — це правильно, але незле було б перевірити, як використовуються наявні кошти. Рахункова палата провела аудит кінонапряму і програми на підтримку української мови (через товариство «Просвіта»), видатки на які зростають якнайшвидше. За словами Васюника, аудит виявив неефективність, непрозорість, нечіткість критеріїв, за якими здійснюються державне фінансування українського кіно і дивний стан із «мовними грошима». «Коли серед переліку книжок, куплених за програмою «Українська книжка» для бібліотек, я бачу брошуру про профілактику грипу, у мене виникає багато питань», — говорив віце–прем’єр–міністр не харизматично, дзвінко і порожньо, а тихо, по–бухгалтерськи конкретно і рішуче. Чи будуть якісь оргвисновки за результатами перевірки, Іван Васюник не сказав. Ще він порадив змінити підходи до вирішення проблем, призначати конкретні дати виконання рішень і подавати конкретні пропозиції. «Ви говорили про проблеми культури на селі, але я не побачив, що ви знаєте чи розумієте, як їх вирішувати. Чи підтримуєте ви рішення додати сільським інтелігентам 20% до зар­плати? Ну добре».

Колегія працювала без перерви. Стомлений народ зиркав на вихід, на чорних сходах мене наздогнав швидкоокий чорнявий регіональний діяч культури. «Они не понимают, на востоке всегда говорили на русском и будут говорить. А на украинские спектакли у нас вообще не ходят». «А ви хто?» — кажу. «Я из Луганського горсовета». Говорили–балакали…

 

КОМЕНТАР

Що таке інноваційний інвестиційний фонд української культури, Василь Вовкун пояснив в ексклюзивному коментарі «УМ»:

— Це буде державне підприємство, воно оголошуватиме конкурси на державні свята, на регіональні, поза цим в анкеті написано, чи знайдено гроші поза бюджетом, і три підтвердження на це. Аналогічно працював фонд «Відродження». Це — на першому етапі: на другому етапі, якщо в нас спрацює такий закон, що 1% ми будемо мати від горілчаних, тютюнових виробів або від грального бізнесу, думаю, нам бюджетні гроші взагалі не будуть потрібні. Коли відбувається відрив культури від бюджету — це взагалі революція. На неї дуже важко ідуть політики, але вона сьогодні абсолютно реальна. Ця моя пропозиція поки озвучується як одна з реформ, яку політики і державотворці слухають дуже уважно, думають про неї. Я боюсь стартувати з цим фондом до того часу, поки не буде прийнятий урядом другий, березневий бюджет, тому що я живу зараз за бюджетом минулого міністерства і ми вже відчуваємо брак грошей. Тому якщо в мене в березні будуть гроші, я можу оголошувати конкурс, і запрацює цей інвестиційний фонд.