Не голами, так кулаками

19.02.2008
Не голами, так кулаками

Голкіпер «Альметки» Галімов, котрий у цьому сезоні набирався досвіду в казанському «Ак барсі», стояв так, що кпини над його прізвищем були недоречні. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Позавчора київський «Сокіл» зіграв останній у цьому сезоні домашній матч у рамках регулярного чемпіонату російської вищої ліги. Надалі — аж до 9 березня — найкращий український клуб боротиметься тільки на виїзді, а перед своїми вболівальниками постане в тому разі, якщо захоче виступити у «плей–оф». До речі, ці матчі на виліт втрачають для киян значення не лише через паралельну зайнятість кістяка команди у збірній України на чемпіонаті світу. Річ у тім, що восени, швидше за все, у наших північних сусідів стартує новий турнір — чи то Континентальна хокейна ліга, чи Об’єднана російська. Учасників до неї (орієнтовно 24 клуби) залучатимуть не за результатами першолігових «плей–офів», а за бажанням та рівнем фінансової спроможності. Так, позавчора в готелі «Холідей Інн Сокольники» в Москві відбулася розширена нарада під прапором ОРХЛ, у якій взяли участь представники багатьох клубів, у тому числі й латвійської «Риги» і казахстанського «Бариса». Чи зможе приєднатися до великої когорти наш «Сокіл» — невідомо. Мабуть, таки ні.

Тож зараз «соколи» грають, фактично не відчуваючи пресу відповідальності. Зате як інтенсивно грають! Якщо рахувати поєдинки у формі збірної, виходить, що впродовж декади кияни провели аж сім матчів. Попередні п’ять — виграли, а ось останні два — на жаль, програли, хоча й узяли по очку (завдяки нічийним рахункам в основний час). Звісно, далася взнаки втома.

За леніногорських «нафтовиків» помстилися їхні земляки та одноклубники з Альметьєвська. Якби «Сокіл» подужав ще й «Альметку», то обігнав би її в турнірній таблиці й вийшов на четверте місце, що дає перевагу свого майданчика у першому раунді «плей–оф». Однак альметьєвці виявилися міцним горішком (до речі, саме з ними, швидше за все, «Соколу» доведеться зустрічатися й на початку «плей–оф»).

У суботу основний час та овертайм закінчилися з рахунком 1:1, а в серії булітів воротар гостей Станіслав Галімов був надійнішим за свого візаві Вадима Селіверстова. Наступного ж дня хокей відійшов на другий план: замість гри на арені Палацу спорту точилася майже безперервна бійка та буяла неспортивна поведінка. У цих компонентах змученим господарям було простіше доводити свою спроможність. Результат — 241 (!) хвилина штрафу за матч (144 — у пасиві «Сокола», 97 — у Альметьєвська), в тому числі дві сутички «лава на лаву», сім вилучень до кінця матчу й шість — за образу суддів (з них п’ять — провина киян).

Пітерський арбітр Васильєв
після одного перегляду відеоповтору не зарахував гол у «рамку» Галімова, зате після наступного — зафіксував узяття воріт киянина Федорова. Але в упередженості його звинуватити важко. Oдного разу «Сокіл» дві хвилини грав уп’ятьох проти трійці татар, але так і не забив; натомість «нафтовики» відзначилися навіть у меншості. Срюбко в кулачному поєдинку переміг суперника нокаутом, потішили любителів боксу також Матвійчук і Яковенко, однак догравати матч у дві пари захисників і три трійки форвардів — це занадто.

На останній хвилині грубо зіграв Зоткін; на додачу він знову «обклав матом» суддю, був відправлений у роздягальню — тож вирішальну комбінацію на початку овертайму гості розіграли, маючи більшість — 2:3.

Наступний матч «Сокіл» проведе 23 лютого в Самарі з ЦСК ВВС.

 

ТАБЛО

Чемпіонат Росії. Вища ліга. Зона «Захід». «Сокіл» — «Нафтовик» (А) — 1:2 Б (0:1, 1:0, 0:1, 0:0; Аверкін, 30 (більш.) — Хапов, 47 (більш.); переможний буліт — Рахматуллін), 2:3 ОТ (1:0, 1:1; 0:1, 0:1; Цируль, 11; Дєєв, 36 (більш.) — Насибуллін, 20 (менш.); Фролов, 51 (більш.); Валіуллін, 61 (більш.)); «Аріада—Акпарс» — ЦСК ВВС — 5:2, 4:0; «Дмитров» — «Титан» 4:3 Б, 3:1; «Бєлгород» — «Нафтовик» (Л) — 4:2, 1:3; «Кристал» (С) — «Кристал» (Е) — 2:1, 8:0; «Дизель» — «Капітан» — 2:0, 6:1; «Газпром–ОГУ» — «Рязань» — 0:2, 3:1, «Крилья совєтов» — «Хімік» — 2:6.

Лідери після 52 матчів: «Дмитров» — 109, «Дизель» — 108, «Хімік» — 101 (51), «Нафтовик» (А) — 98, «Сокіл» — 95 (54), «Нафтовик» (Л) — 88, «Бєлгород» — 86 (54), «Крилья совєтов» — 81 (51), «Аріада–Акпарс» — 78...

* * *

НХЛ. «Нью–Джерсі» — «Атланта» — 3:4 Б (Житник «А» — 19:45, «0», 2 кидки), «Атланта» — «Айлендерз» — 1:4 (Федотенко «А» — 14:31, 1+0, «плюс 1», 3 кидки, 1 хв. штрафу; Руслан закинув 13–ту шайбу в сезоні), «Бостон» — «Торонто» — 3:4 ОТ (Понікаровський «Т» — 9:07, «0», 1 кидок).