НОВИНИ ПЛЮС

16.02.2008

Засідання РНБО

Рада національної безпеки та оборони розглянула питання приватизації та боротьби з корупцією. Зокрема, до порядку денного вчорашнього засідання було внесено розгляд реформи системи кримінальної юстиції та правоохоронних органів, концепцію реформування Служби безпеки України тощо. «РНБО — це останній оплот, коли ми говоримо про політику приватизації, в тому числі і поточного року. Ми можемо прийняти сьогодні мудре рішення, яке дасть змогу провести 2008 року приватизаційні проекти в належному ключі», — сказав Віктор Ющенко у вступному слові. Президент невдоволений чинними механізмами приватизації та неефективним використанням коштів, отриманих від продажу державних підприємств. Глава держави висловився за те, щоб Верховна Рада ухвалила чіткий графік приватизації, який врятував би цю політику від змін у владі.

Балога вийшов із «Нашої України»

Глава секретаріату Президента Віктор Балога заявив про вихід із партії «Народний союз «Наша Україна». Як повідомляє прес–служба Президента, у заяві Балоги зазначено: «Це рішення ретельно продумане й остаточне... Вважаю, що всі ефективні можливості, пов’язані з моїм перебуванням у лавах «Нашої України», повністю вичерпані. Мий вихід з партії зніме питання щодо співвідношення між моїми функціями як глави секретаріату Президента і як члена президії НСНУ. Будуть припинені всілякі спекуляції щодо моєї ролі у внутрішньопартійних процесах».

«Регіонали» — за відставку Вовкуна

Донецький обласний осередок Партії регіонів вимагає від Верховної Ради розглянути питання про звільнення Василя Вовкуна з посади міністра культури у зв’язку з українізацією кінопрокату. «На сьогодні переважна більшість кінотеатрів на південному сході країни поставлені перед загрозою закриття через їхню низьку відвідуваність», — відзначають «регіонали». Вони називають Вовкуна «гонителем російської мови» і «печерним націоналістом».

Скандал навколо Тендерної палати

Секретаріат Президента просить Службу безпеки України перевірити діяльність структур, задіяних у держзакупівлях, для виявлення можливих корупційних зв’язків. Про це йдеться у листі заступника глави СП Ігоря Пукшина до в.о голови СБУ Валентина Наливайченка. Зокрема, в документі вказується на ознаки зацікавленості низки депутатів із фракцій, які проголосували за прийняття у першому читанні законопроекту про держзакупівлі, в збереженні існуючого порядку здійснення тендерів.

Тим часом народні депутати від БЮТ Іван Кириленко і Андрій Кожем’якін внесли до Верховної Ради законопроект, який передбачає ліквідацію Тендерної палати. Один із лідерів БЮТ Олександр Турчинов прокоментував: реєстрація законопроекту — це крок у відповідь на чутки, ніби БЮТ зацікавлений у непрозорому законодавстві про держзакупівлі, і саме з цією метою голосував спільно з «Регіонами». Перший віце–прем’єр додав, що законопроект повертає тендерне законодавство до стану 2004 року, «інша справа — добре це чи погано?».

Прем’єрка занедужала

Прем’єр–міністр України Юлія Тимошенко злягла із високою температурою. Вона ще не залікувала застуду, підхоплену в січні, а позавчора переохолодилася під час поїздки по Київщині. Через хворобу Тимошенко не змогла взяти участь у засіданні РНБО, повідомила агенція УНІАН.