Посередників прохання не турбувати

15.02.2008

Учора голова правління НАК «Нафтогаз України» Олег Дубина знову перебував у Москві, беручи участь у переговорах із керівництвом РАТ «Газпром» з приводу умов поставок природного газу в Україну. Як анонсувала прес–служба «Нафтогазу», очікувалося підписання договорів, які б урегулювали погашення боргу «Нафтогазу України» за поставлений газ, а також документів щодо постачання блакитного палива на 2008 рік і наступні періоди. Чи підписано такі документи, вчора стало відомо вже після того, як цей номер «УМ» пішов до друку.

Нагадаємо, що попередніх домовленостей, які припинили нову «газову війну» двох держав, було досягнуто у вівторок під час візиту до Москви Президента Віктора Ющенка. «Газпром» тоді нібито погодився з пропозицією українського уряду прибрати зі схеми поставок посередників — «Росукренерго» та «Укргаз–Енерго». Але позавчора ввечері пропрезидентський кандитат на виборах Дмитро Медведєв зазначив: якщо Україна хоче отримувати середньоазіатський газ (а лише він може коштувати $179), без посередників не обійтися.

Однак того ж дня Кабмін Юлії Тимошенко вже схвалив рішення про відмову від послуг «Укргаз–Енерго» — скасовано розпорядження уряду Юрія Єханурова від 24 січня 2006 року, яким було підтримано пропозицію Міністерства палива й енергетики створити спільне підприємство ЗАТ «Укргаз–Енерго» для розподілу природного газу по Україні. Цим же документом Тимошенко доручила НАК «Нафтогаз України», якому належить 50% акцій «Укргаз— Енерго», разом із Міністерством юстиції вжити заходів для припинення СП у встановленому порядку. Іншим своїм розпорядженням уряд виключив «Укргаз–Енерго» із прогнозного річного балансу надходження на 2008 рік (це при тому, що з квітня 2006 року «Укргаз–Енерго» було єдиним в Україні імпортером природного газу). Новий Кабмін постановив, що надалі постачання природного газу промисловим підприємствам, енергогенеруючим компаніям, газотранспортним організаціям та іншим комерційним споживачам здійснюватиме НАК «Нафтогаз України».

Утім у секретаріаті Президента вчора заявили, що «Росукренерго» та «Укргаз–Енерго» залишаться на певний час у газовій схемі між Росією та Україною. «Є багато технологічних і юридичних питань. Є домовленість, що ми повинні це зробити таким чином, щоб не на шкоду транспортуванням газу в ЄС, не на шкоду постачанню газу в Україну і з тим, щоб ми зберігали рівну ціну», — сказав на брифінгу заступник голови СП Олександр Чалий. За його словами, лише через 10—15 днів стане зрозуміло, коли робоча група зможе надати нову формулу поставок.