Медведька засоромили, але не звільнять

15.02.2008

Парламентський Комітет із питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності відхилив проект постанови про висловлення недовіри Генеральному прокурору Олександру Медведьку. Тим самим комітет відмовився вносити питання про його відставку на розгляд у Верховну Раду. Нагадаємо, що відповідний проект постанови за ініціативою керівника МВС Юрія Луценка було зареєстровано у ВР ще два місяці тому. Пану Медведьку закидали кволе розслідування ГПУ резонансних справ, тож під постановою поставили підписи 187 нардепів коаліції. Але в середу «помилувати» Медведька вирішила навіть окремі підписанти.

За даними газети «Коммєрсант–Україна», відповідальний за аналіз звіту Генпрокурора нардеп від БЮТ Юрій Прокопчук у власному виступі на засіданні профільного комітету ВР лише наголосив, що ГПУ «потрібно працювати потужніше», а наприкінці додав: «Особисто я не бачу підстав для звільнення Олександра Івановича». Щодо самого Олександра Івановича, то він із соромом визнав, що в розслідуванні резонансних справ похвалитися дійсно нічим (але «певні напрацювання у слідства все ж є»), натомість бив цифір’ю — мовляв, статистика засвідчує, що торік було завершено і спрямовано в суд найбільшу за останні десять років кількість кримінальних справ.

Відтак члени Комітету ВР від­мовилися від претензій до Генпро­курора (лише Володимир Стретович наполягав на його заміні зі словами: «Ба­ба–яга проти!»). Один із кандидатів на посаду Генерального Віктор Шемчук (якого лобіював міністр Луценко) лише зазначив, що чинний Генпрокурор «зумів переконати нас у тому, що не так багато проблем у прокуратурі». Депутат БЮТ Андрій Кожем’якін закликав відкликати постанову щодо Медведька, під якою стоїть і його підпис, нібито тому, що депутати «змогли переконатися, що Олександр Іванович — найбільш аполітичний, справжній професіонал, дійсно намагається чинити за законом».

На аполітичності Медведька, яке й ста­ло його рятівним кругом на високій посаді, наголошує і один з ініціаторів постанови про недовіру депутат Святослав Олійник. Мовляв, коаліція не довіряє Банковій у кадрових питаннях і де гарантія, що після захисту від звільнення голови ФДМУ Валентини Семенюк чи дивного призначення секретарем РНБО Раїси Богатирьової, секретаріат Президента не запропонує керівником ГПУ якусь одіозну особу на кшталт Васильєва або Потебенька. Тож хай краще працює Медведько. Пан Олійник вважає, що змінити Генпрокурора шляхом висловлення йому недовіри можна лише тоді, коли Банкова завчасно назве нового претендента на це крісло, повідомляє УНІАН.

Водночас нардепи не охоче комен­тують інші ймовірні причини такої поблажливості до Медведька. Зокрема, чи не є ця лояльність своєрідною домовленістю щодо можливості закриття кримінальної справи, порушеної сто­сов­но одного з авторів постанови про недовіру Генпрокурору, міністра внутріш­ніх справ Луценка за ляпас меру Ки­єва Черновецькому? Принаймні Святослав Олійник відверто каже, що висловлювати недовіру Медведьку в цій ситуації було б не зовсім коректно.

 

ДО РЕЧІ

Генпрокурор Олександр Медведько переконаний, що загибель В’ячеслава Чорновола була не навмисним убивством, а випадковим ДТП. Щоправда це лише особиста думка керманича Різницької, тоді як слідчі ГПУ активно розробляють версію, що загибель Чорновола відбулася внаслідок замаху.

Щодо справи Гонгадзе, то до складу міжнародної експертної групи, яка проводитиме фоноскопічну експертизу записів Мельниченка, невдовзі увійдуть представники Федерального бюро розслідувань та Міністерства юстиції США. За словами заступника Генпрокурора Миколи Голомші, представники ГПУ вже обговорили з аташе посольства США та представниками американського Мін’юсту деталі проведення експертизи записів.