Невдалий експеримент

14.02.2008
Невдалий експеримент

Міхаель Грайс завершив успішну естафету збірної Німеччини. (Фото Рейтер.)

Штрафна двійка

Позавчора в Остерзунді відбулася «екзотична» змішана естафета, яка не входить до олімпійської програми: свої квартети — по двоє чоловіків і жінок — виставили 19 країн. «Сильна» стать бігла по 7,5 км, «слабка» — по 6 км. Перший етап головний тренер «синьо–жовтих» Євген Колупаєв довірив стабільній снайперці Оксані Яковлєвій, компанію їй склали Лілія Єфремова і два Олексії — Коробейников та Айдаров. Не найсильнішим складом виступали й лідери естафетних перегонів — німці та росіяни. Проте нашим резервістам з їхніми не зрівнятися. Головні «ударні» сили на трасу кинули шведи й білоруси.

Оксана розпочала гонку досить стрімко, показавши на проміжній засічці сьомий час. Потім — обнадіяла влучністю на вогневому рубежі, який залишила четвертою, програючи лідерській позиції всього чотири секунди.

На другому колі росіянка Слєпцова та фінка Макаряйнен влаштували спринтерські перегони, відірвавшись від інших учасниць. Але Кайса, на відміну від швидкої Світлани, через проблеми з гвинтівкою стріляла понад хвилину, що відкинуло її на 11–те місце. Наша Яковлєва, скориставшись додатковим патроном, пішла на дистанцію шостою. Але до фінішу вона їхала аж надто повільно й у підсумку передала естафету 11–ю.

Лілія Єфремова на першому колі обійшла двох суперниць. Та все змарнувала на стрільбі — закрити дві мішені їй не допомогли й три додаткові патрони. Після 300 метрів штрафу олімпійська призерка–2006 стала 14–ю, програючи дві з половиною хвилини лідерці — німкені Магдалені Нойнер, котра підняла свою команду з четвертого місця.

Несподівано влучною була Єфремова на стійці й вивела Коробейникова на старт 12–м. Першими ж упевнено бігли німці, виграючи в росіян понад 50 секунд, а в італійців — трохи більше хвилини.

«Навіть дублери мали б виступати гідно»

Перша стрільба на чоловічому етапі перекинула з ніг на голову майже все — незмінним лишилося тільки лідерство «бундестіму». Рустам Валіуллін, крім швидкісних якостей, продемонстрував ще й снайперські, піднявши збірну Білорусі з п’ятого місця на друге. Микола Круглов «завалив» гонку росіянам — відмотавши коло штрафу, опустився на сьомий рядок.

Українець Коробейников утримував 12–ту позицію, закриваючи на кожній стрільбі п’ять мішеней шістьма пострілами. Проте естафету Айдарову він передав лише 14–м. Щось суттєво змінити бронзовому призеру Олімпіади–1998 не вдалося. На вогневих рубежах він відпрацював так само, як і Коробейников, проте був трохи швидшим за товариша, діставшись фінішу 13–м.

Долю золотих нагород було вирішено ще на другому етапі — вони відійшли німцям. Білоруси убезпечили «срібло» від зазіхань суперників завдяки своїй влучності. А от питання з «бронзою» залишалося відкритим. Просто диво створив росіянин Дмитро Ярошенко, який не схибив у стрільбі лежачи й перетворив
сьомий результат на третій. Якусь секундочку він вигравав у шведа Бергмана після другої стрільби. Одразу згадалася гонка переслідування, коли Ярошенко на остан­ньому колі програв бронзову медаль німцю Вольфу. Навчений гірким досвідом, Дмитро свого не віддав.

Тренер збірної України Євген Колупаєв найбільше був незадоволений Єфремовою. Про виступ інших він каже так: «Яковлєва на останньому колі програла ходом 15 секунд — це багато. Айдаров нормально подолав свій етап, а від Коробейникова очікував більшого. Хоча ми виставили не найсильніший склад, проте це гонка чемпіонату світу, де треба виступати гідно».

Учора на чемпіонату світу відбулася жіноча індивідуальна гонка на 15 км — учасниці стартували вже після того, як цей номер «УМ» пішов до друку.

 

ТАБЛО

Чемпіонат світу. Остерзунд (Швеція). Змішана естафета. 1. Німеччина — 1:12.20,5 (0 штрафних кіл, 6 додаткових патронів). 2. Білорусь — відставання 52,6 сек. (0; 4). 3. Росія —
+ 1.02,9 (1; 9)… 13. Україна — +4.17,6 (2; 8)...