Повернення героїв

13.02.2008
Повернення героїв

«Молодогвардієць» Скрипка.

«Ми кинемо бомбу, як вояки УПА, і подивимося, що з цього вийде», — каже соліст гурту «Мандри» Сергій Фоменко про черговий задум Олега Скрипки. Артист запроваджує тре­тій після «Країни мрій» і «Рок Січі» фестиваль — «Молода Гвардія». Він відбудеться 19 лютого, менше ніж за тиждень, у Міжнародному культурному центрі мистецтв, знаному в народі як Жовтневий палац. «Я виступав на багатьох фестивалях і думаю, що знаю, як їх організовувати, як підбирати якісних артистів і складати програму. Щоб ніхто не зміг закинути, що були проблеми зі звуком чи ще щось, — каже Олег Скрипка. — Ми хочемо презентувати великий проект, який, власне, не започатковуємо, тому що героїчна пісня співалася вже давно». У фестивалі української героїчної пісні братимуть участь Тарас Кампаніченко, «Та­нок На Майдані Конго», Марія Бурмака, «Мандри», Тарас Чубай, «Воплі Відоплясова», а також звитяжної пісні заспівають барди, лірники і кобзарі Тарас Силенко, Святослав Силенко, Сергій Солодкий, Едуард Драч, капела «Хорея Козацька». На меломанів, фестоманів і решту любителів української пісні чекає два свята в одному. Одне — фестиваль героїчної пісні, а друге — довгоочікуваний альбом «Українська героїчна пісня», заанонсований з кінця жовтня минулого року, коли в ліцеї ім. Богуна Скрипка роздав молодим воякам по синглу. Проте тираж альбому буде невеликий — 500 примірників. Скрипка каже, що було б ризиковано видавати більше, бо не впевнений, що й ті розійдуться. Диск можна буде придбати на самому фестивалі, який, зрештою, й організовують, щоб презентувати «Українську героїчну пісню». «Мені здається, що таким чином збірка буде краще почута», — зазначає Скрипка.

У збірці Тарас Чубай записав лемківську пісню «Пливе кача». «Я не знаю, що заспіваю 19 лютого, — зізнається «УМ» Тарас Чубай. — Підозрюю, що вирішу за хвилину до виходу на сцену. Я в цьому стилі працюю завжди і ніколи не знаю, що співатиму. Що Бог на душу покладе, те й заспіваю. Я себе героєм не вважаю, просто роблю свою справу».

Виступи учасників фестивалю супроводжуватимуться тематичним відео — і «жива» картинка, і кінохроніка, і старі світлини воєнної доби початку та середини ХХ століття. Палац прикрашатиме виставка фотографій і документів, присвячена звитяжності українського визвольного руху 1920—50–х років. Вхід на фестиваль платний, адже Жовтневий палац не з дешевих. «Граючи військову пісню на вулиці на барабанах, можна вульгаризувати цю тематику. Хочеться, щоб було трішки сокровенного — акустичного виконання. Це буде сильніше, ніж грати гучно. За культурний рівень люди мусять платити, щоб не було збоченої ситуації, коли за Сердючку викидають шалені гроші, а на якісний концерт ходять безкоштовно», — пояснює Скрипка.

У планах організаторів — зробити фестиваль щорічним і бажано, щоб їздити з ним по Україні й за кордон. Тому наступна збірка, яка стане приводом ще раз зібратися і поспівати разом, — «Героїчні пісні–2» чи альбом бардівських і кобзарських пісень у класичному виконанні.

Засновники фестивалю не підлаштовувалися до 23 лютого. У 1943 році в лютому УПА офіційно оголосила війну німецьким окупантам. Тому й зупинилися на цій даті. А «Молода Гвардія» — бо так називали молодих людей, які боролися проти окупантів. Для глядачів, які з різних причин не потраплять на дійство, в ефірі Першого Національного 24 лютого о 19.00 — «Українські героїчні пісні».