Усім чортам «чортове»

13.02.2008

Позавчора ввечері в Сінгапурі запустили найбільше у світі оглядове колесо. Його висота — 165 метрів, тож не дивно, що цьому «чортовому» колесу дали назву «Флаєр» («Літун»): кожен, хто на ньому кататиметься, матиме змогу подивитися на цей острів між Малайзією та Індонезією з висоти навіть не пташиного, а літакового польоту. Досі найбільшим у світі вважалося оглядове колесо «Зірка Наньчана» в Китаї заввишки 160 метрів. Знамените «Око Лондона» не дотягує до сінгапурського дива аж 30 метрів.

У перші дні покататися на «Флаєрі» — задоволення дороге. Як повідомляє агенція «Франс пресс», квитки на «старт» продавали по 8888 сінгапурських доларів (це близько 6270 американських). У китайській нумерології цифра 8 є щасливою і символізує процвітання та розвиток (виходить, 88 чи 888 доларів за квиток було б занадто дешево).

Надалі катання на цьому гіганті коштуватиме близько 21 долара США для дорослих, 15 — для дітей, 17 — для громадян похилого віку.

У «Флаєрі» 28 провітрюваних кабін, у кожну з яких поміщається 28 осіб. Один оберт колеса триває 30 хвилин.

Інвесторами спорудження сінгапурського «чортового» колеса виступили німецькі компанії. Його вартість склала 171,5 млн. доларів.