Бої на два фронти

13.02.2008
Бої на два фронти

«ЗТР» завдав «Портовику» першої поразки в чемпіонаті. (Фото Олександра ЗАДИРАКИ.)

Червона картка для тренера

У жіночій українській суперлізі запорізький «Мотор» зміцнив позиції, схиливши на свою користь шальки терезів у принциповому протистоянні з «Галичанкою» — перемога й нічия. Довести перевагу над гандболістками зі Львова підопічним Андрія Портного було непросто. Скажімо, в другому матчі «Мотор» узагалі залишився без тренера: пан Портной надто емоційно реагував на рішення суддів, за що отримав червону картку.

Втрата важливих очок у поєдинках із чинними чемпіонками фактично позбавила молодих галичанок шансу посперечатися за золоті нагороди поточної першості. Різниця в три й менше очок між двома лідерами давала б другій команді змогу поборотися за чемпіонство в серії «плей–оф», але зараз «Мотор» має гандикап аж у вісім пунктів і втрачати його не збирається. Водночас на п’яти віце–чемпіонкам зі Львова наступають ужгородські «Карпати». Завдяки двом перемогам поспіль закарпатські дівчата скоротили відставання від сусідок із чотирьох очок до одного.

Новачок суперліги, криворізький «Смарт», двічі битий у шостому турі «Карпатами», після того обмінявся перемогами з «Податковим університетом» і продовжує переслідувати команду з Ірпеня.

Колись грізний столичний «Спартак» нині перебуває лише на шостій позиції. А ось тернопільський клуб узагалі жодного разу не пізнав радості перемоги.

У єврокубкових матчах, які відбулися минулих вихідних, перемогу, хоча й нервову, здобув лише «Мотор» — над клубом «Орсан», чемпіоном Іспанії. Найближчої суботи на запоріжанок чекає матч–відповідь у місті Ельда.

Спартаківки ж після фіаско у Франції (мінус 13 м’ячів) навряд чи зможуть продовжити похід у Кубку виклику. Гандболістки з Ірпеня тим часом уже припинили боротьбу за Кубок кубків, розгромно програвши в обох матчах у Хорватії.

Чоловіче тривладдя

У попередньому турі чоловічого чемпіона­ту першої поразки в сезоні зазнав «Портовик» — від запорізького «ЗТР». Лідерів українського гандболу розділив лише один м’яч — 26:27. Таким чином підопічні В’ячеслава Дідушенка поквиталися за грудневий програш від команди з Південного. Тоді представники Одещини завдали запоріжанам так само першої поразки в чемпіонаті.

Матч 15–го туру «Портовик» наразі не зіграв — на заваді стала його зайнятість у єврокубках. Проте гандболісти з Південного не втратили лідерства, хоча й ділять його тепер із запорізькими «трансформаторниками» та командою Броварів. Таке саме тривладдя й у середині турнірної таблиці — однакову кількість очок мають запорізькі «студенти», донеччани й луганчани. Питань не виникає лише з останнім місцем, яке стабільно посідає «Політехнік».

Тим часом на європейській арені наші повпреди відстояли честь України доволі успішно. «Портовик», обігравши італійців із міста Лечче всього в один м’яч за сумою двох зустрічей, вийшов до чвертьфіналу Кубка ЄГФ. Головний тренер «Портовика» Олег Сич після вояжу на Апенніни поділився з кореспондентом «УМ» своїми думками про вітчизняний чемпіонат: «Із цього сезону змінився формат національної першості. Раніше ми грали спарені тури з однією й тією ж командою. Тепер — лише один поєдинок, на який кожен суперник налаштовується надсерйозно, тому вигравати стало складніше. Загалом же чемпіонат України значно «помолодшав», оскільки багато досвідчених гравців поїхали грати за кордон. Лише наш клуб за останні півроку втратив вісьмох провідних гандболістів, які зараз грають у чемпіонатах Ізраїлю й Туреччини. Звісно, юнаки, котрі прийшли на зміну, поступаються рівнем майстерності й психологічною впевненістю досвідченим гравцям. Проте намагаються компенсувати ці недоліки величезним бажанням, чим і пояснюються наші перемоги на всіх фронтах — і вдома, і «на Європі». Однак титул чемпіонів України легко нам не дістанеться. Крім традиційного опонента — «ЗТР», з’явився ще броварський клуб, який має фінансову стабільність, тому попсує нерви не лише нам».

У домашньому поєдинку в 1/8 Кубка кубків «ЗТР» розтрощив австрійський «Гольдман друк», з яким не повинен мати проблем і 16 лютого на його території. На жаль, клуб «Шахтар–Академія» в Лісабоні обмінявся з «Бенфікою» перемогами, але вибув із Кубка виклику за різницею м’ячів. А «Буревісник» ще спробує найближчої суботи відіграти в Луганську величезну різницю в 11 м’ячів у боснійської команди.

 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Суперліга.

Жінки. ІІ етап, 7–й тур. «Галичанка» (Львів) — «Мотор» (Запоріжжя) — 22:28, 30:30; «Карпати» (Ужгород) — «Дніпрянка» (Херсон) — 38:20, 31:16; «Податковий університет» (Ірпінь) — «Смарт» (Кривий Ріг) — 28:25, 27:30; «Економуніверситет–Енерго» (Тернопіль) — «Спартак» (Київ) — 28:34, 22:32.

Турнірне становище після 21 матчу: «Мотор» — 39 очок, «Галичанка» — 31, «Карпати» — 30, «Податковий університет» — 24, «Смарт» — 23, «Спартак» — 13, «Дніпрянка» — 8, «Економуніверситет–Енерго» — 0.

Чоловіки. 15–й тур. ЗНТУ–ЗАБ (Запоріжжя) — «ЗТР» (Запоріжжя) — 26:28, «Буревісник» (Луганськ) — «Шахтар–Академія» (Донецьк) — 29:26, «Динамо» (Полтава) — «Будівельник» (Бровари) — 27:30.

Турнірне становище після 14 матчів: «ЗТР», «Будівельник» — 24, «Портовик» — 24 (13 матчів), «Динамо» — 10, ЗНТУ–ЗАБ, «Шахтар–Академія», «Буревісник» — 9, «Політехнік» — 1 (13).

* * *

Жінки. Кубок кубків. 1/8 фіналу. «Податковий університет» — «Подравка» (Хорватія) — 25:42, 21:43.

Кубок ЄГФ. 1/8 фіналу. «Мотор» — «Орсан» (Іспанія) — 25:22.

Кубок виклику. 1/8 фіналу. «Меріньяк» (Франція) — «Спартак» — 34:21.

Чоловіки. Кубок ЄГФ. «Італджест» (Італія) — «Портовик» — 35:31, 28:33.

Кубок Кубків. 1/8 фіналу. «ЗТР» — «Гольдман друк» (Австрія) — 31:15.

Кубок виклику. 1/8 фіналу. «Шахтар–Академія» — «Бенфіка» (Португалія) — 26:33, 25:21;

«Слога» (Боснія і Герцеговина) — «Буревісник» — 36:25.