Як жінка жінці

12.02.2008

Секретар Ради національної безпеки та оборони Раїса Богатирьова виступає за те, щоб представники коаліції та опозиції знайшли порозуміння і стали до плідної роботи у Верховній Раді. «Я переконана, що, крім діалогу, іншого шляху вирішення цього питання немає. Якщо комусь здається, що це (відсутність діалогу) — конструктивно, то це хибний шлях. Я переконана, що доки спливуть 30 днів [від початку другої сесії ВР], депутати зберуться перед дамоклевим мечем свого неіснування», — відзначила Богатирьова на вчорашньому брифінгу в офісі Радбезу. Тим самим вона натякнула, що після 30 днів блокади парламенту з’являються підстави для розпуску ВР.

А взагалі Раїса Василівна під час першого такого спілкування з пресою на президентському боці намагалася запевнити, що перебуває на посаді секретаря РНБО не для того, щоб когось побороти, і взагалі виступає за політичний спокій. «Коли порушують питання, проти кого будемо воювати після призначення Богатирьової, то я вважаю, що це спроба маніпулювати суспільною думкою. Воювати треба не на боці якогось політика, а всім разом — за національну безпеку», — відзначила Богатирьова.

Водночас вона негативно відповіла на запитання, чи не має наміру вийти з опозиційної Партії регіонів, перейшовши працювати до органу влади, на чолі якого стоїть Президент. «Я не порушую вимог закону, і закон не вимагає виходити з партії, — сказала Раїса Петрівна. — Я дуже багато зробила для Партії регіонів, аби приймати на швидку руку такі рішення. Членство в Партії регіонів не заважає мені виконувати обов’язки».

Якщо Раїса Богатирьова і випустила в чийсь бік шпильку, то хіба що на адресу уряду. Вона висловила жаль, що «стабільність підмінюється голим популізмом», а це тягне за собою інфляційні ризики. Богатирьова наголосила на тому, що Кабінет Міністрів спільно з Нацбанком мусить ужити заходів, аби не допустити інфляції. «Уряди приходять і відходять, але після кожного залишається згарище», — прокоментувала секретар РНБО. До речі, цікаво, що на це сказав би Віктор Янукович, чий уряд, очевидно, теж долучився до згарища (пряма цитата з секретарки РНБО — «попелища»).

Пані Раїса також висловила кілька коментарів із приводу візиту Президента Віктора Ющенка до Москви, який починається сьогодні. За словами Богатирьової, під час поїздки буде порушено низку економічних (зокрема паливних) і гуманітарних питань. Секретар РНБО назвала цей візит «непростим», бо в останні роки історія взаємин України та РФ не була надто гладкою. Водночас «ми залишаємося стратегічними партнерами. Відкривається нова дипломатія, нова культурна політика у взаєминах двох країн», — Богатирьова сказала те саме, що й кожен інший високий чин, який упритул наближався до українсько–російської дипломатії.

Секретар РНБО не минула й іншої гарячої теми нинішніх днів — газової. Ідею відсторонити «РосУкрЕнерго» зі схеми поставок палива в Україну Богатирьова прокоментувала скептично. «Сьогодні будь–які заяви, будь–які бажання не залежать від української сторони. Вони залежать від засновників компанії «РосУкрЕнерго», якими не є українська сторона», — відзначила Раїса Богатирьова.