Хліб «на приколі», виробники — в «прольоті»

Хліб «на приколі», виробники — в «прольоті»

Незважаючи на зернову кризу, пекарі за минулий рік можуть похвалитися одним позитивом — зростанням виробництва. За даними асоціації «Укрхлібпром», у 2003 році виробництво хлібобулочних виробів зросло на 4,9 відсотка, кондитерських — на 12,6, а макаронних — на 72. На думку генерального директора асоціації Олександра Васильченка, це зумовлено перерозподілом сил — від малих приватних підприємств, які через подорожчання борошна та штучне стримування цін на готову продукцію змушені були піти з ринку, до великих промислових. Отже, зменшення конкуренції у середовищі виробників хліба — головний негатив року, що минув.

Валерій Асадчев: Зруйнувавши податкову службу, «азаровщина» тепер руйнує економіку України

Валерій Асадчев: Зруйнувавши податкову службу, «азаровщина» тепер руйнує економіку України

Так сталося, що широко розхвалений і прийнятий «більшовиками» «найраніше в історії незалежності» бюджет-2004 стає для економіки України найбільш руйнівним. Як неодноразово застерігала «УМ», передбачені ним податкові зміни здатні повністю знищити такі галузі, як сільське господарство, харчова промисловість, книгодрукування, аптечна справа, «накрутити» ціни на житло і багато іншого — все це на тлі мізерного підвищення пенсій і зарплат бюджетникам. Поки сотні тисяч бухгалтерів, з'їжджаючи з глузду, з'ясовують, що робити з ПДВ і як тепер звести дебет із кредитом, уряд «переводить стрілки» на Верховну Раду і чекає вівторка — відкриття нової,4-ї, сесії, щоб виправити свої економічні помилки заднім числом.
Водночас висновків із поточної ситуації Віктор Янукович і його команда, схоже, не зробили. Судячи з розмови із заступником голови парламентського Комітету з питань бюджету Валерієм Асадчевим, упродовж канікул професійної роботи урядовців з депутатами не було. Тож найімовірніше, що головне економічне питання уряд знову вирішуватиме в кращих донецьких традиціях — нахрапом, без ретельних фінансових обгрунтувань і підрахунків. Наслідки не забаряться.

Всі статті рубрики