Шапками закидали ледь–ледь…

05.02.2008
Шапками закидали ледь–ледь…

Радість переможців.

Насипаний навмисно для Кубка Федерації ґрунтовий корт харківського Палацу спорту «Локомотив» виявився щасливим для українських тенісисток: попри ускладнення, створені власними ж руками, підопічні Володимира Богданова стартували з перемоги в неофіційному чемпіонаті світу серед жіночих збірних. Битими виявилися молоді бельгійки.

 

Нічийна субота

Господарок неабияк порадував той факт, що до Харкова не приїхала перша ракетка світу, найкраща бельгійська тенісистка Жустін Енен. Тож у коментарях організаторів та інших зацікавлених осіб відчувалися неприховані «шапкозакидацькі» настрої. Почався матч з протистояння першої ракетки України Олени Бондаренко (21–й номер у світовому рейтингу) та Кірстен Фліпкенс (287). Олена вступила боротьбу дещо розслаблено, програвши перший гейм. Однак потім лідерка української команди зібралася й холоднокровно довела свій клас, вигравши сет, а потім і матч — 6:1, 6:2.

«Олена дуже хвилювалася перед стартом, адже виступати перед рідною публікою — це велика відповідальність», — так пояснив не надто вдалий початок Бондаренко–старшої віце–президент ФТУ Юрій Сапронов, голова благодійного фонду, що виступив генеральним спонсором поєдинку.

Роль лідера збірної Бельгії випала 18–річній Яніні Вікмайєр (172). Катерина Бондаренко (43) з нею впоратися не змогла, хоча спочатку повела перед — 3:1. Однак довготелеса бельгійка потужними подачами й різкими форхендами забезпечила собі перемогу в першому сеті на тай–брейку — 7:6. Знайти протидію такому темпу гри Катя не спромоглася. Очки вона заробляла переважно завдяки помилкам бельгійки, проте сама помилялася значно частіше. У результаті — 1:6, і нічия за підсумками суботніх двобоїв.

Наш секрет — сестер дует

Недільна програма почалася з дуелі Олени Бондаренко й Вікмайєр. Наша перша ракетка програла чотири гейми одразу. І хоча потім скоротила відставання, перемога в першій партії все одно дісталася бельгійці — 6:3. Вийти вперед у другому сеті українка змогла після третього гейму, однак Яніна була нестримною. 4:6 — і всім подумалося, з якого дива Вікмайєр бовтається наприкінці другої сотні рейтингу, якщо досить легко обігрує «грандів» із першої півсотні.

Поразка Олени поставила молодшу сестру в складне становище — вона мусила будь–що перемагати Тамарін Хендлер. Катерина вийшла на матч у доброму гуморі — все–таки суперниці лише 15 років, а в таблиці WTA це дівча лише 575–те (!). Та невдовзі посмішка зникла з обличчя українки. Юна суперниця не просто затято, а й результативно опиралася. Катерина несподівано і для себе, і для вболівальників, які її гаряче підтримували, поступилася в першому сеті — 4:6.

Програні поспіль чотири гейми другої партії ледь не довели глядачів до інфаркту (до речі, трибуни «Локомотива» були заповнені зовсім не вщерть). На щастя, витримка й характер нашу другу ракетку не підвели. Катя впевнено заволоділа ініціативою, змусивши нарешті бельгійку добряче побігати з одного кута корту в інший. Тамарін просто забракло сил і досвіду — 6:4 на користь господарки. У третій партії, здавалося, спостерігаєш уже за іншим матчем — настільки наша спортсменка додала. Ні найменшого шансу юному таланту з Бельгії — 6:1, і рахунок у матчі зрівнявся. «Я не навмисно змусила хвилюватися вболівальників. Їхня підтримка дуже допомогла мені переламати хід поєдинку», — попросила вибачення втомлена, але задоволена собою Бондаренко–молодша.

Отож долю протистояння Україна — Бельгія вирішила п’ята, парна, зустріч, що відбулася вже за якусь годину. Капітан збірної Володимир Богданов не став ризикувати — на корт вийшли тріумфаторки відкритого чемпіонату Австралії в парному розряді сестри Бондаренко. Бельгійки виставили непереможну Вікмайєр і Каролін Маес (187).

Боротися з українським дуетом гості могли лише півсету. А потім наші дівчата пішли у відрив, який закінчився логічно — 6:2. Чудова гра біля сітки раз по раз приносила господаркам очки й у другій партії. Яніна вперше за два дні мала розгублений вигляд — її сильні подачі не приносили бажаного результату, і взагалі Вікмайєр нерідко припускалася подвійних помилок. Перемогу наші здобули ейсом Катерини — 6:3!

Попри успіх, пан Богданов у коментарі «УМ» висловив невдоволення рівнем гри своїх підопічних: «Вікмайєр демонструє високу майстерність, яка не відповідає її низькому місцю в рейтингу. Знайти ключ до гри її сестри, на жаль, не змогли. Проте свій другий матч (у Хендлер) Катерина зобов’язана була вигравати набагато простіше, ніж це вона зробила. Загалом, на корт і в одиночному, і в парному розряді могли вийти також і Тетяна Перебийніс та Марія Коритцева, які виступили б не гірше за Бондаренко. Однак я зробив вибір на користь сестер. Зокрема, Катя після стартової поразки запевнила мене, що виправиться в другій грі».

Під завісу свята тенісу міністр у справах сім’ї, молоді та спорту Юрій Павленко вручив героїням «Аустреліен оупен» ордени «За заслуги» ІІІ ступеня.

 

ТАБЛО

Кубок Федерації (Жінки). 1–й раунд

І Світова група: Ізраїль — Росія — 1:4, США — Німеччина — 1:1 (станом на 16.00 учорашнього дня), Китай — Франція — 3:2, Італія — Іспанія — 2:3.

ІІ Світова група: Україна — Бельгія — 3:2, Японія — Хорватія — 4:1, Чехія — Словаччина — 3:2, Аргентина — Австралія — 4:1.

Наступних суперниць визначить жереб.