Піскуна не четвертують

02.02.2008

Секретаріат Президента відкидає варіант поновлення на посаді Генерального прокурора Святослава Піскуна. Нагадаємо, тричі прокурор заявив про намір здійснити черговий «камбек» після того, як Конституційний Суд визнав закон про депутатське сумісництво неконституційним і таким, що втратив чинність. Руслан Кирилюк, який очолює службу представництва в судах інтересів Президента та створених ним допоміжних органів секретаріату, пояснив, що ухвали КС не мають зворотної сили.

Юрист Кирилюк наводить залізобетонний аргумент — 152–гу статтю Конституції, яка чітко встановлює, що «закони, інші правові акти або їх окремі положення, що визнані неконституційними, втрачають чинність з дня ухвалення Конституційним Судом України рішення про їх неконституційність».

Святослав Піскун сподівався на те, що через суд спроможеться скасувати указ глави держави про своє звільнення. Президент Віктор Ющенко звільнив його 24 травня 2007 року через те, що Піскун не зміг скласти повноваження депутата. Президент робив це якраз на основі «сумісницького» закону. Тож нехай Святослав Михайлович не ображається: юридичні кроки, зроблені за приписом цього закону до 29 січня, лишаються дійсними.

У самій Генпрокуратурі теж скептично відреагували на те, що, можливо, довелося б зустрічати Піскуна хлібом–сіллю на порозі Генпрокуратури. Заступник Генпрокурора Віктор Кудрявцев під час прес–конференції підкреслив, що «правових підстав займати посаду Генпрокурора на даний момент просто не існує». Він нагадав, що рішення Шевченківського суду про поновлення Піскуна на посаді (від 26 квітня) невдовзі було скасоване тим же судом (від 16 червня). На цю обставину звертає увагу і президентський правник Кирилюк.

Заява ж Піскуна таки наробила трохи галасу в політикумі. Хоча, як видно, ні до чого серйозного вона не приведе. Все було суто по–піскунівськи: трохи самовдоволеності, епатажу і сенсаційності.

Але він, мабуть, просто недочитав. А в пункті 2 результативної частини рішення КС ідеться: «Закон України «Про особливості звільнення з посад осіб, які суміщають депутатський мандат з іншими видами діяльності», який визнано неконституційним, втрачає чинність з дня ухвалення Конституційним Судом України цього рішення».