Піскун IV?

01.02.2008
Піскун IV?

Святослав Піскун.

Конституційний Суд визнав неконституційним закон про особливості звільнення з посад осіб, які суміщають депутатський мандат з іншими видами діяльності. Відповідне рішення було прийняте на засіданні КС 29 січня, а оприлюднили його вчора.

При цьому не йдеться про те, що відтепер кожен нардеп матиме право суміщати свою депутатську діяльність із чимось іншим. Норма, яка забороняє сумісництво, залишається в Конституції чинною. А от закон повністю визнано неконституційним. Зокрема, Суд дійшов
висновку, що цей акт не відповідає конституційному праву людини на працю.

Також КС наголосив на невідповідності часових рамок, які встановлює закон і Конституція. У законі для того, щоб вирішити проблему сумісництва, депутатові дається 15 днів. Інакше він буде звільнений з роботи компетентним органом. Натомість Конституція передбачає 20 днів. Ба навіть більше — не для того, щоб звільнитися із сумісницької роботи, а «всього лиш» на те, щоб написати заяву про складення депутатських повноважень. І це вже не клопіт депутата, коли Верховна Рада розгляне його заяву. Так пояснив учора на брифінгу суддя КС Віктор Шишкін, який був доповідачем по цій справі. Достроково припинити депутатські повноваження можна й шляхом звернення Голови ВР до суду, цитує суддю агенція УНІАН.

Насправді цей закон не викликав би стільки інтриги, якби не вчорашня заява колишнього Генпрокурора Святослава Піскуна. Нардеп від Партії регіонів невдовзі після того заявив про намір поновитися на посаді, де побував уже тричі. «Я задоволений, що таке рішення Конституційний Суд ухвалив. Тепер усім зрозуміло, що Президент видав неконституційний указ. Зараз у мене є всі підстави подавати у суд, і скоро у нас буде два генеральні прокурори», — заявив Піскун у коментарі «Українській правді». На питання про те, як він домовиться із чинним прокурором, Піскун відповів: «Ми вирішимо питання з Медведьком. Ми з ним сядемо, поговоримо чи в Президента, чи так, хто в нас буде Генпрокурором. Але хтось із нас має піти».

Річ у тім, що скасований закон дозволяв тому органові влади, який уповноважений його призначати чи звільняти, звільнити депутата–сумісника із посади, якщо той не склав мандат упродовж 15 днів. Власне, за те, що Піскун не позбувся повноважень упродовж двох тижнів (ідеться про травень минулого року), Віктор Ющенко і звільнив його з посади знову. Тоді Піскуна приїжджав «поновлювати» «Беркут» на чолі з міністром Василем Цушком.

Що буде після того, як закон, на який опирався Ющенко, визнано неконституційним, — важко сказати. Але, приміром, народний депутат від БЮТ Валерій Писаренко назвав заяви Піскуна несерйозними. «Постать Піскуна вже настільки казкова у нашому житті, що, коли він іще декілька разів поновиться на посаді, то це вже нікого не здивує, — заявив у коментарі «УМ» нардеп–юрист. — Це знову інформаційний привід, щоб усі згадали, що є такий депутат, такий тричі екс–Генпрокурор. Якщо ж подивитися на ті рази, коли він поновлювався через суди, то до них є багато питань. А якщо ще якийсь суд винесе таке рішення, то на нього мала би бути швидка реакція судово–контролюючих органів».

Що ж до самого рішення КС, то Писаренко вдізначив: «Позиція КС зрозуміла. Нічого суттєвого воно не змінює. Ми повертаємося до ситуації, коли основна місія вирішити долю депутата, який не складає мандат, знову лягає на суди. Враховуючи те, в якому стані зараз судова гілка влади, це уявляється досить проблемним».