Тягнемо–потягнемо...

01.02.2008
Тягнемо–потягнемо...

А віз розв’язання проблеми з будівництвом біля НСК «Олімпійський» і зараз на тому ж місці. (Фото Володимира СТАДНІКА.)

У очікуванні мирової

Меморандум стосовно вирішення долі будівництва торговельно–розважального центру перед НСК «Олімпійський», який мав бути підписаний позавчора (а перед тим — першого разу — минулої середи), наразі так і залишається лише «благим наміром». Угоду між Кабміном і ТОВ «Юджин», що володіє славнозвісною недобудовою — ТРЦ «Троїцький» — стосовно суми компенсації знову не укладено. Однак ця ідея має доволі високі шанси таки втілитися в життя, оскільки Господарчий суд столиці переніс розгляд позову Генпрокуратури до «Юджина» на 12 лютого з надією, що мирову таки підпишуть.

Причому зацікавленість у відтермінуванні чергового засідання суду висловили обидві сторони. Крім того, представники забудовника заявили, що на перемовинах уряду з бізнесменами, крім грошової компенсації за можливий демонтаж, продовжують розглядати варіант зміни проекту торговельно–розважального комплексу. А саме — облаштування коридору завширшки 55 м для проходу 25 тисяч глядачів під «Троїцьким» для кращої евакуації зі стадіону.

Європа все ще чекає, але попереджає

Тим часом у столиці Хорватії Загребі відбувається Конгрес УЄФА, на якому зачепили й питання організації чемпіонату Європи 2012 року. Президент організації Мішель Платіні, зокрема, заявив, що Україна й Польща не мають права далі зволікати з підготовкою до Євро–2012, а уряди обох країн мусять мобілізувати свої зусилля для організації турніру на належному рівні.

Тож українським і польським футбольним чиновникам довелося певною мірою виправдовуватися тим, що в державах з’явилися нові уряди. Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко і «спортивний» міністр Юрій Павленко підхопили слова президента ФФУ Григорія Суркіса про те, що з моменту отримання Україною права на проведення континентальної першості в країні не було нічого зроблено задля організації цього дійства. І Платіні, й генеральний секретар УЄФА Девід Тейлор у своїх промовах у Загребі зазначили, що УЄФА не збирається наразі позбавляти Україну й Польщу їхнього права, більше того — всіляко допомагатиме й підтримуватиме на всіх можливих рівнях. Але, як висловився Тейлор, настав час діяти, а не просто говорити. Він порадив звертати увагу не лише на стадіони, а й не забувати про господарчі об’єкти: аеропорти, залізниці, дороги, готелі.

Зі свого боку футбольні боси організаторів чемпіонату — Міхал Лісткевич і Григорій Суркіс — запевнили УЄФА, що зможуть розв’язати всі проблеми й підготуватися до турніру як слід. Хоча пан Лісткевич повідомив, що ввести в лад стадіони до середини 2010 року, як було заплановано, не вийде, й попросив відсунути цю дату на 6–8 місяців. А пан Суркіс висловив упевненість, що подолати всі негаразди має допомогти загальнонаціональний ентузіазм. «Усі політичні сили налаштовані кинути свої ресурси на реалізацію цього проекту», — сказав президент ФФУ.