Двосторонні амбіції

30.01.2008

Юлія Тимошенко готова не балотуватися в президенти на наступних виборах і підтримати кандидатуру Віктора Ющенка. У цьому лідерка БЮТ запевнила аудиторію в Брюсселі, відповідаючи на запитання на комітеті з іноземних справ Європарламенту. «Я могла б у загальному потоці запитань не помітити це питання. Але я свідомо його не пропущу, тому що це — одна з обставин існування демократичної коаліції», — зауважила Прем’єр–міністр. І розповіла, за яких умов вона готова цього разу пожертвувати своїми президентськими амбіціями: «Якщо наша співпраця з Віктором Андрійовичем Ющенком буде гармонічною, збалансованою, якщо буде демонструватися єдиний спільний підхід до вирішення проблем, то нема сенсу виставляти дві кандидатури від демократичної коаліції. Тоді я можу, безмірно люблячи Україну, підтримати Віктора Андрійовича. Але це має бути вулиця з двостороннім рухом», — наголосила Тимошенко, вкотре запевнивши, що її амбіції «не зруйнують єдність демократичної коаліції».

У секретаріаті Президен­та цю заяву сприйняли з обуренням. «Безпричинними» і «самовпевненими» назвав «різного роду висловлювання про можливу підтримку Президента на чергових президентських виборах у разі виконання ним низки попередніх умов» голова СП Віктор Балога. Він вважає, що такі заяви означають «прагнення їхніх авторів додати собі політичної ваги, ставлячи себе на одну площину з главою держави».

«За два роки до виборів декому хочеться пограти на електоральних струнах», — «розкусив» «декого» Балога, зауваживши, що «не найкраща увертюра до майбутньої виборчої кампанії». Також керівник президентського секретаріату пов’язав демонстрацію готовності підтримати Ющенка на виборах із новою «порцією закидів про можливий імпічмент чинного глави держави». «Не виключено, що в протистоянні курсу Президента можливі найнесподіваніші політичні конфігурації та союзи», — натякнув голова СП.