Земля до суду довела

30.01.2008

Незаконні земельні рішення у столиці будуть скасовані — принаймні ті, які Київрада ухвалила 1 жовтня. У цьому переконаний лідер блоку свого імені й депутат столичної міськради Віталій Кличко, який у судовому порядку звинувачує команду нинішнього мера Ки­єва Леоніда Черновецького в махінаціях із дорогою київською землею. За словами позивача, усі рішення сесії від 1 жовтня (а згідно з ними, у приватну власність або постійне користування має бути передано понад 4 відсотки столичної землі загальною вартістю понад 10 мільярдів доларів) ухвалювалися без депутатського кворуму і з грубим порушенням регламенту. А отже, переконаний опозиціонер, Шевченківський районний суд, до якого 23 листопада був поданий відповідний позов, обов’язково їх скасує. Водночас, за інформацією Кличка, Черновецький і компанія вирішили скористатися єдиним способом уникнути справедливого покарання — фальсифікувати документи. Недарма ж, повідомив столичний політик, до вчорашнього дня ні йому, ні суду не було передано документацію й стенограму тієї жовтневої сесії.

Однак, як з’ясувалося після початку судового засідання, напередодні до Шевченківської Феміди таки надійшла стенограма і «частина документів» щодо рішень скандальної сесії Київради, «належним чином оформлених і підписаних міським головою». З огляду на це суд задовольнив клопотання позивача й оголосив перерву в слуханнях до 17 березня — для ознайомлення й досконального вивчення цієї документації.

А тим часом прокуратура Києва 25 січня «за браком доказів» закрила раніше порушену міліцією кримінальну справу за фактом шахрайства чиновників Київської міськдержадміністрації. Щоправда, натомість відкрила нову — про зловживання службовим становищем (такий варіант передбачає легше покарання, ніж за шахрайство). Як повідомляє прес–служба МВС, на цій підставі прокуратура вилучила зі слідчого управління міліції Києва всі матеріали в цій справі.

До речі, як повідомив в інтерв’ю «Економічєскім ізвестіям» зас­туп­ник міністра юстиції Євгеній Корнійчук, рішення Київради, пов’язані з незаконною передачею землі, перевіряє і Мін’юст.