Зірки на льоду

30.01.2008
Зірки на льоду

Минулого уїк–енду за океаном відбувся черговий, 56–й за ліком, «Матч усіх зірок» НХЛ. Найкращі майстри найшвидшої у світі гри, яких шляхом голосування визначили вболівальники, цього разу з’їхалися до Атланти. Щоправда, не всі фаворити опитування змогли взяти участь у гала–шоу. Зірковим форвардам — Хенріку Зеттербергу, Сідні Кросбі й Дені Хітлі — на заваді стали травми, а воротарі Мартін Бродо й Роберто Луонго відмовились через сімейні обставини. Зауважимо також, що цього року «Олл старз» обійшлися без українців (раніше, бувало, викликали Олексія Житника).

Власне грі передували змагання в індивідуальній майстерності під назвою «Супернавички». Так, найшвидшим ковзанярем виявився Шон Хоркофф («Едмонтон»), найкращим у реалізації булітів — Діон Фанеф («Калгарі»). У змаганнях на точність кидка переміг чеський захисник Томаш Каберле («Торонто»), який вразив чотири мішені з чотирьох спроб у першому раунді й три з чотирьох — у наступному. Найсильніший кидок виявився у Здено Хари («Бостон») — словацький велетень відправив шайбу в політ зі швидкістю 103,1 милі за годину (166 км/год). У конкурсі на найвидовищніший за виконанням буліт журі віддало перемогу росіянину Олександрові Овечкіну («Вашингтон»), який у своїй спробі використав елементи фігурного катання — розворот на 360 градусів — та гри у бейсбол, хоча воротаря так і не пробив.

Завершувала зірковий уїк–енд гра між збірними Західної та Східної конференцій. У стартовій п’ятірці «Заходу» на лід вийшли Рік Неш («Коламбус»), Павло Да­цюк («Детройт»), Джером Ігінла («Калгарі»), Ніклас Лідстрьом («Детройт»), Діон Фа­неф («Калгарі») та воротар Кріс Осгуд («Детройт»). У складі «Сходу» з перших секунд на майданчику грали Ілля Ковальчук («Атланта»), Даніель Альфредссон («Оттава»), Венсан Лекавальє («Тампа–Бей»), Здено Хара («Бостон») та Андрій Марков («Монреаль»), а місце у воротах зайняв Рік Діп’єтро («Айлендерз»).

Гольове шоу розпочалося вже з перших миттєвостей матчу. На 12–й (!) секунді гри канадець Неш закинув найшвидшу шайбу в історії «Матчів усіх зірок». Після локального успіху хокеїстів «Заходу» цілковитою ініціативою в першому періоді заволоділи їхні суперники. Нещасний Осгуд капітулював п’ять разів після влучних кидків Еріка Стаала, Брайана Кемпбелла, Маркова та Овечкіна, який оформив дубль. У підсумку — 1:5 після 20 стартових хвилин.

У другому періоді останній рубіж збірної «Заходу» захищав Євген Набоков, котрому вдалося залишити свої ворота «сухими». Водночас його партнери Неш та Скот Нідермайєр відіграли дві шайби. У завершальній 20–хвилинці зірки Західної конференції продовжили переслідування суперників. Раян Гецлаф скоротив відставання до мінімуму, а все той же Неш, зробивши хет–трик, вирівняв становище — 5:5. Після цього гра пішла на зустрічних курсах. За «Захід» відзначилися Діон Фанеф та Маріан Габорик, за «Схід» — Маріан Госса й Ерік Стаал. А коли вболівальники вже готувалися до овертайму, за 21 секунду до фінальної сирени переможну крапку поставив «східняк», гравець «Бостона» Марк Савар.

Ще одна інтрига закрутилася навколо визначення найкориснішого гравця матчу. Попри найшвидшу шайбу та хет–трик Неша, тріумфатором у даній номінації став представник команди–переможниці, форвард «Кароліни» Ерік Стаал (дві шайби й один гольовий пас). У нагороду він отримав новенький автомобіль «Додж».

Віталій МОХНАЧ