Шляхом реального зростання

29.01.2008
Шляхом реального зростання

Рекордний хмарочос України від «Київміськбуду».

Напередодні Нового року лідер будівельної галузі України «Київміськбуд» провів засідання ради директорів своєї холдингової компанії. Знаково, що ці збори відбувалися не в центральному офісі компанії, чи, наприклад, орендованому Палаці культури, а в споруді, яку звели київміськбудівці, аналогів якої немає не лише на теренах колишнього Союзу, а й у всій Східній Європі — в новій клінічній міській лікарні «Центр серця». Про медичний бік і нагальну необхідність в існуванні такого центру «УМ» уже писала. Тут лише медичного обладнання встановлено на суму понад 400 млн. гривень, а будівельних робіт виконано на 250 млн. гривень. Задіяні і використанні були всі новітні будівельні технології. Але це лише один приклад успішної роботи «Київміськбуду».

 

План по плану

Відкриваючи засідання ради директорів, президент холдингу Петро Шилюк повідомив, що на виконання програми соціально–економічного та культурного розвитку столиці на замовлення холдингу минулоріч введено 320,9 тис. кв. метрів житла, що на 25,1 відсотка перевищує запланований показник. Як генпідрядник компанія здала в експлуатацію 43 багатоповерхові житлові будинки площею 731,6 тис. кв. метрів, що становить 100,7 відсотка до відповідного показника 2006 року.

Протягом минулого року компанія сплатила місту пайових внесків на розвиток соціальної та інженерно–транспортної інфраструктури на суму 154 млн. гривень. Обсяги підрядних робіт, виконаних власними силами підприємств холдингу в минулому році, становлять 4,1 млрд. гривень або 127,7 відсотка до рівня позаминулого року. Загальний обсяг інвестицій, спрямованих на фінансування об’єктів, що будуються компанією, становить більш ніж 2116,5 млн. гривень.

У регіонах України минулоріч холдингом здано 10 житлових будинків загальною площею 91,8 тис. кв метрів.

Крім цього, компанія ввела в дію п’ять шкіл, один дитячий садочок, згаданий вище «Центр серця» і приміщення Апеляційного суду України.

Як не порадіти за справжнього українського виробника, за такі успіхи, та ще й зважаючи на всі випробування, які спіткали його!

Вагомим заходом, що утверджує авторитет та надійність «Київміськбуду» в масовій свідомості працівників усіх підприємств, а також пересічних громадян, є постійне підвищення культури виробництва, як–от впровадження та постійний контроль за дотриманням на всіх об’єктах будівництва єдиного корпоративного стандарту облаштування будівельних майданчиків та побутових містечок.

За показниками виробничими — зростання добробуту киян. Порівняно з позаминулим роком підвищився рівень розміру середньої зарплати працівників будівельно–виробничого комплексу компанії на 42,7 відсотка і становить близько 2496 грн.

За цими сухими, на перший погляд, статистичними даними зростання показників (а отже, довіри до компанії інвесторів, тобто нас із вами) — копітка праця київміськбудівців: її будівельників, інженерно–технічних працівників, науковців, менеджерів й управлінців як будівельних організацій, так і апарату холдингу. Незважаючи на всі негаразди й випробування за часів політичної й економічної нестабільності, понад 90 підприємств багато років тримаються разом, як тепер модно говорити, в корпоративній єдності, а спільно легше й виживати, і будувати. Звідси й швидкість та якість виконання замовлень інвесторів, надійність. Чим не приклад високої культури виробництва?

За покликом серця

Є ще один цікавий момент, про котрий мало хто знає, — це соціальна спрямованість діяльності компанії. Висока культура будівництва, відповідність міжнародним стандартам якості, гарантований соціальний пакет («найсоціальніший» у галузі!) безпосередньо для самих будівельників, ветеранів, доступність у цінах і водночас турбота про найнезахищеніших у суспільстві.

Протягом багатьох років «Київміськбуд» робить це не для піару компанії, а за покликом серця — опікується дитячим будинком «Малятко». Діти тут оточені дійсно справжньою батьківською опікою. Про ремонти приміщень, придбання всього необхідного, забезпечення навчання, оздоровлення, повноцінний інтелектуальний й духовний розвиток сказати мало. Майже 50 діток закріплено за підприємствами холдингу. Ці дітки мають власний рахунок у банку, куди опікуни щоквартально перераховують кошти. По закінченні школи опікуни направляють їх на навчання до ВНЗ і забезпечують власним житлом. А найголовніше, — діти мають рідних людей, котрі вболівають за них, переймаються їхніми проблемами й турботами — адже кожному хочеться, щоб його любили «окремо». Допомагає холдинг і Збройним силам України, Морському флотові, ветеранам тощо. Це, так би мовити, ще один штрих до діяльності наймогутнішої будівельної компанії. І велич полягає не тільки в монополії на ринку, а й кількості добра, зробленого для держави і її громадян.

На ринку виживає сильніший

Нинішня цінова ситуація на ринку житла є однією з найскладніших у нашій державі. «Пророцтва» про обвал ринку житла не збулися, і це, як кажуть, було очевидним навіть нефахівцям. Тенденція зростання, на жаль, обумовлена насамперед підвищенням цін на енергоносії, будівельні матеріали, відсутністю і завищеною ціною вільних земельних ділянок під забудову, необхідністю відрахувань власникам земельних ділянок витрат, пов’язаних з відселенням мешканців, обтяження вартості будівництва додатковими відрахуваннями місту тощо. Впливає й на ситуацію на ринку житла його ненасиченість, тобто невідповідність пропозицій і попиту, відсутність в Україні реального ринку цінних паперів.

Непоодинокі випадки з затриманням процесу оформлення земельних ділянок під будівництво та погодження проектів забудови. Всі розмови про необхідність спрощення «системи» залишаються просторікуваннями тих самих бюрократів, які й обіцяють. Усі ці перераховані аспекти, в кінцевому результаті, роблять захмарними ціни на житло в Києві. Всі учасники вітчизняного будівельного ринку потерпають від негативного впливу росту цін на будівельні матеріали, обладнання, послуги, проектно–вишукувальні роботи, значне здорожчання земельних ділянок. Деякі не витримують, банкрутують, й нерідко мимохіть перетворюються на горезвісні «еліти», взявши попередньо гроші від інвесторів й не довівши замовлення до виконання. І тут спрацьовує закон життя — тільки сильні можуть утриматись на ринку. І в цьому теж надійність «Київміськбуду».

Тож президент Петро Шилюк у коментарі для журналістів відверто сказав, що здешевлення первинного житла нинішнього року, на превеликий жаль, очікувати не варто, і додав, що сам «Київміськбуд», незважаючи на загальне збільшення цін на будівництво минулого року на 30 відсотків, власну вартість підняв лише на 18,3 відсотка.

Проте у «Київміськбуді» переконані, що ці перешкоди можна вдало подолати й успішно працювати над програмою забезпечення українців доступним житлом. Для цього розробили нову комплексну програму, подають пропозиції до влади (саме в Полтаві при здачі київміськбудівцями нового будинку Президент Віктор Ющенко підписав аналогічний указ), сподіваються на прийняття важливих законодавчих норм парламентом тощо.

А поки що — відповідно до своїх підвищених планів розшуковують нові неосвоєні ділянки, розробляють сучасні житлові проекти, освоюють нові технології будівництва й дбають про завтра. «Задільну» програму під будівництво мають на декілька років наперед і впевнені в її реалізації. Для цього в них є все: напрацьований досвід, матеріально–технічна база, фонд фінансування, розуміння й, звісно, бажання. Роботи вистачить. А ми впевнені, що наші міста прикрашатимуть сучасні новобудови, і все більше громадян матимуть комфортне сучасне й доступне житло.

Віталій ЮРКІВ