З корабля — на бал. Із «корочками»

29.01.2008
З корабля — на бал. Із «корочками»

Марія Шарапова: «Привіт усім». (Фото Рейтер.)

«Заслужена» перемога

Не встигли Олена й Катерина Бондаренки залишити австралійські корти, де виграли перший для України турнір серії «Великого шолома», як на Батьківщині почалися приготування до урочистого прийому. У профільному міністерстві кожну з дівчат вирішили відзначити найвищим спортивним званням — заслуженого майстра спорту України. Тож у суботу в аеропорту «Бориспіль» міністр Юрій Павленко зустрічав сестер уже з готовими «корочками» «ЗМС».

А напередодні, у п’ятницю по обіді, Федерація тенісу України провела прес–конференцію. Щоправда, присвячена вона була не «Аустреліен оупен», а матчу національних збірних. Найближчих вихідних, 2–3 лютого, у харківському Палаці спорту «Локомотив» відбудеться двобій у ІІ Світовій групі Кубка Федерації (неофіційного чемпіонату світу) між жіночими збірними Бельгії й України. До складу нашої команди капітан Володимир Богданов (котрий, до речі, очолює й чоловічу збірну) покликав чотирьох тенісисток, котрі нещодавно грали в Австралії: сестер Бондаренко, Марію Коритцеву й Тетяну Перебийніс. Друга за рангом українська тенісистка, Юлія Вакуленко, яка вже тривалий час мешкає за кордоном, відмовляється грати за Україну — очікує запрошення від Іспанії чи Франції.

Зустріч вирішили провести на ґрунтовому покритті, хоча дівчатам буде непросто перелаштуватися після хардових кортів Мельбурна. Але, переглянувши статистику виступів українок і бельгійок, наші тренери зупинилися саме на ґрунті.

Під питанням залишається участь у складі гостей найкращої тенісистки світу Жустін Енен. Принаймні в попередній заявці на матч її ім’я немає. За такого розкладу пан Богданов вважає фаворитом збірну України. І навіть у випадку несподіваного прильоту Енен шанси команд він оцінює як рівні. Президент ФТУ Вадим Шульман переконаний, що наша команда вже в цьому році зможе поборотися за вихід до І Світової групи.

Віце–президент ФТУ Юрій Сапронов повідомив, що харківський корт уже повністю готовий до ігор високого рівня. Щоб його облаштувати, у «Локомотив» привезли 200 тонн сипучого покриття.

Проведення матчу обійдеться федерації у півтора мільйона гривень — основні внески зроблять спонсори. Державні кошти майже не залучатимуть, оскільки від міністерства ФТУ отримує всього 700 тисяч гривень на рік.

Тріумф 20–річних

Поки українці переймалися приємними турботами, в «Мельбурн–парку» відбувалися вирішальні матчі відкритого чемпіонату Австралії. У представниць прекрасної статі логічну риску під своїм чудовим виступом на Зеленому Континенті підвела росіянка Марія Шарапова (5–й номер посіву). Не віддавши на турнірі суперницям жодної (!) партії, у фіналі вона зломила опір сербки Ани Іванович (4) — 7:5, 6:3. Для Шарапової ця перемога стала першою на «Аустреліен оупен» і третьою на змаганнях «Великого шолома» — загалом. Непідкореним залишився тільки «Ролан Гаррос».

Так само без двох перших номерів посіву обійшовся чоловічий фінал. У красивій і напруженій боротьбі серб Новак Джокович (3), котрий напередодні вибив із розіграшу самого Федерера (1), переграв темношкірого француза Жо–Уїльфріда Тсонгу — 4:6, 6:4, 6:3, 7:6.

У фіналі парного чоловічого розряду ізраїльтяни Ерліх і Рам (8) здолали французів Клемана і Ллодру — 7:5, 7:6. Так само «пролетіли» фаворити й у міксті — тут приз дістався дуету Зімоньїч/Сунь (Сербія/Китай, 5), що у вирішальній грі змусив капітулювати індійців Мірзу й Бхупаті — 7:6, 6:4.