Лотерея Остерзунда

29.01.2008

Через десять днів у шведському Остерзунді стартує чемпіонат світу. І хоча конкретного завдання — завоювати медаль — керівництво Федерації біатлону України перед командою не ставить, все ж сподівається на високі результати. До того ж уперше в історії вітчизняного біатлону той, хто підніметься на п’єдестал пошани, отримає премію від президента ФБУ. Перемогу на світовому форумі він оцінив у 30 тисяч доларів, плюс 10 тисяч «зелених» як заохочення. Віце–чемпіон отримає 20 тисяч, а бронзовий призер — 10 тисяч доларів.

 

Чи допоможуть бонуси?

За словами президента ФБУ Володимира Бринзака, команда планомірно готувалася до головного старту сезону, не зірвавши жодного літнього збору. Щоправда, восени деякі спортсмени хворіли, тож форсувати підготовку до чемпіонату світу не стали. На пік спортивної форми українці повинні вийти саме в Остерзунді.

«Зараз у команді відбувається зміна поколінь. І все ж, якщо спортсменам вдасться продемонструвати свої найкращі результати, то, гадаю, медаль має бути, — вважає пан Бринзак. — Єдина вимога, що ми ставимо — втриматися і чоловікам, і жінкам у вісімці кращих збірних світу, аби наступного сезону отримати право виставляти на гонки по шість біатлоністів».

«Успіх залежить від багатьох чинників. Біатлон можна порівняти з лотереєю, — знизує плечима лідер українок Оксана Хвостенко. — Тому не знаю, чи вистачить у мене сил для медалі».

За словами Вікторії Семеренко, впевненості у власних силах їй додає те, що в снайперському рейтингу вона посідає дев’яту позицію. Минулого ж сезону найвлучнішою була Хвостенко. Цього року чернігівка не може похвалитися такою якістю, хоча останню гонку відстріляла непогано — дві незакриті мішені з двадцяти. Головний тренер збірної України Євген Колупаєв пояснює це тим, що перед Новим роком Оксана тиждень була без зброї, що, звісно, вплинуло на стрільбу. До того ж складно думати про мішені й трасу, коли дитина перебуває в лікарні.

Шанс матимуть усі

Скориставшись тритижневою паузою після етапів Кубка світу, перед чемпіонатом світу, національна команда розділилася на два табори. Жінки після кількаденного перебування на батьківщині вирушили до Швеції, де проведуть останні тренування. Погода змусила похвилюватися і тренерів, і спортсменок — там пішов дощ, сніг розтанув. Проте нині всі умови для повноцінної роботи є.

«Шведи підготували кола на 1000, 1500 і 2500 м. Крім того, в нашому розпорядженні 20–кілометрова траса, правда, без стрільбища, — розповідає пан Колупаєв. — Хоча мене запевнили, що погода там чудова, все одно хвилююся. Адже провести напередодні чемпіонату кілька днів без снігу — безрадісна перспектива».

Наші чоловіки зараз тренуються в горах італійської Антерсельви. Разом уся збірна збереться в Остерзунді наступного понеділка.

Загалом підготовкою своїх підопічних Колупаєв задоволений. Лише Олексій Коробейников не виправдав його сподівань. Проте і йому, і Лілії Єфремовій, яка не вирізняється чистою роботою на вогневих рубежах, тренер дасть шанс виступити на чемпіонаті світу. У жіночій естафеті до Хвостенко та сестер Семеренко Колупаєв додасть Оксану Яковлеву — надійного стрільця. Олександра Біланенка, який не брав участі в останніх етапах Кубка світу, спеціально берегли на цей чемпіонат. У нього видався надто насиченим літній сезон — першість Європи в Тисовці і чемпіонат світу в естонському Отепя.

«Уже першу гонку, спринт, треба пробігти на найвищому рівні. Адже від цього залежить гонка переслідування, а в ній заробляються очки й на мас–старт. До елітної гонки відбирається 15 кращих із заліку Кубка світу і ще 15 — за результатами виступу вже на чемпіонаті світу. Якщо у нас не буде нагород, але матимемо по три представники України в гонці з масовим стартом — це буде чудовий результат», — вважає Євген Колупаєв.