Гопак — не для Європи?

29.01.2008
Гопак — не для Європи?

Піруети Алли Бекназарової й Володими ­ра Зуєва арбітри оцінили 14–м місцем. (Фото РЕЙТЕР.)

На чемпіонаті Європи, що завершився в Загребі, українські фігуристи, крім спортивної пари, були далекими від того, аби вести боротьбу за нагороди. Найбільшим досягненням європейського форуму так і залишилося четверте місце Тетяни Волосожар та Станіслава Морозова.

 

Дебютні невдачі

Найсильніша пара України Волосожар — Морозов уже вдруге поспіль завершує європейський чемпіонат за крок від медалі. Після третього результату в короткій програмі, здавалося б, кияни нарешті зійдуть на п’єдестал пошани. Однак у довільному прокаті Станіслав припустився помилок під час виконання стрибків (на щастя, не впав), «зірвана» одна підтримка — все це коштувало бронзової нагороди. «Не знаю, в чому справа», — розводить руками сам Станіслав. Нагадаємо, інша наша пара — Катерина Костенко й Роман Талан — посіла 13–те місце.

У змаганнях чоловіків Україну вперше представляв Віталій Сазонець, оскільки через травму змагання в Хорватії пропустив лідер українських одиночників Антон Ковалевський. Мабуть, для дебюту 20–те місце Віталія варто розцінювати як успішне. Сам дніпропетровець був задоволений своїм виступом, зазначивши, що деякі елементи виконав навіть краще, ніж на тренуванні. Тренер Ліана Очеретна була більш критичною: «Вранці Віталій виконував каскади з потрійних стрибків. Та оскільки він дуже переживав, програму спростили. Адже дебютувати треба добре».

А от успішним дебют ще однієї вихованки пані Очеретної — Катерини Пройди — назвати складно. У короткій програмі вона показала 28–й результат, не кваліфікувавшись до довільної (туди пройшли 24 фігуристки). «Це був перший міжнародний старт після тривалої перерви, зумовленої травмою. Як свідчать мої оцінки, стрибки не головне — судді поставили низькі бали за презентацію. Треба працювати над хореографією», — зауважує спортсменка.

Золота ж медаль, як і минулого року, дісталася італійці Кароліні Костнер. Завдяки виграній довільній програмі швейцарка Сара Мейєр піднялася з четвертого місця на друге. А «бронзу» втримала новачок єврофоруму — фінка Лаура Лепісто.

Гопак і циганочка неоригінальні

У танцях на льоду ми мали подвійне представництво — виступали одесити Ганна Задорожнюк і Сергій Вербилло та харків’яни Алла Бекназарова й Володимир Зуєв. Оскільки останній чемпіонат України носив дещо скандальний характер (судді другий рік поспіль віддали чемпіонство харківським спортсменам), розсудити по справедливості мала континентальна першість. Одесити, які на вітчизняній арені програли своїм суперникам близько п’яти балів, у Загребі виявилися сильнішими за Бекназарову й Зуєва на дев’ять пунктів.

Однак обидва дуети «провалили» оригінальний танець. Не сподобався арбітрам ані гопак одеситів, ані циганочка харків’ян. І хоча підопічні Микола Морозова відкатали довільну програму з особистим кращим результатом, цього виявилося замало, аби повернутися до десятки лідерів, яку вони замикали після першого виду програми. У підсумку Задорожнюк/Вербилло й Бекназарова/Зуєв погіршили свої минулорічні досягнення на одну позицію — 11–те й 14–те місця відповідно. Проте оцінками Ганна і Сергій задоволені. Алла й Володимир запевнили, що продемонстрували всю свою майстерність: «Нам бракує досвіду виступів на міжнародних стартах, тому не вистачає впевненості у власних силах».

Свою першу перемогу на чемпіонаті Європи святкували росіяни Оксана Домніна й Максим Шабалін, які після останнього танцю потіснили на другу сходинку французів Ізабелль Делобель і Олів’є Шонфельдера. «Бронза» дісталося ще одному російському дуету — Яні Хохловій і Сергію Новицькому.