Нова мітла старого гарту

26.01.2008
Нова мітла старого гарту

Валентин Мельничук.

Після невдалого завершення відбіркової кампанії чемпіонату Європи–2007, коли наша чоловіча команда не пробилася до фінальної частини і взагалі ледь утрималася у вищому дивізіоні, керівництво Федерації баскетболу України вирішило, що керувати нею має новий наставник. Наприкінці минулого року виконком ФБУ затвердив головним тренером збірної Валентина Мельничука, котрий останнім часом вдало керував національною командою Португалії. Підписавши з тренером контракт на чотири роки, ФБУ поставила перед ним першочергове завдання — пробитися до фінальної частини Євро–2009, що відбудеться наступного року в Польщі.

Упродовж останніх двох місяців 67–річний фахівець уважно переглядав матчі чемпіонату України, результатом чого став складений ним розширений список 33 кандидатів до збірної. Днями Мельничук надав його журналістам, а попередньо розповів: «Я щасливий, що буду тренувати збірну своєї країни. Я взяв на себе величезну відповідальність, оскільки рівень європейських команд зараз дуже високий. Як бачимо, навіть у кваліфікаційному раунді слабких суперників немає. Збірна України вже багато разів брала участь у фінальних частинах континентального форуму, й кожного разу їй бракувало якоїсь дрібниці, аби вийти з групи. Тож над цими дрібними деталями нам і треба працювати».

У найперших планах Мельничука — створити гарний тренерський штаб, колектив однодумців і компетентних людей. Мельничук повідомив, що працюватиме в тісній взаємодії зі спортивним директором збірних Геннадієм Защуком, використовуючи його багаторічний досвід у керуванні «синьо–жовтими». Крім нього, до тренерського штабу точно ввійде спеціаліст, задіяний в одному з клубів вітчизняної суперліги.

По–друге, пан Валентин хоче забезпечити побутовий рівень і належні умови тренувань для гравців, «поставити стосунки в команді на такий рівень, аби кожен їхав до збірної з радістю й відчував, що виступати за неї — це професійне зростання». «Я хочу, щоб збірну України любили, а любові можна добитися насамперед гідними результатами», — каже новий наставник.

Мельничук розповів на прес–конференції, що планує часте гостювання в українських клубах, причому відвідувати не лише матчі, а й тренування, де він спілкуватиметься з тренерами та кандидатами до збірної. Каже, що двері до команди відчинені для всіх, хто проявить себе на належному рівні: «У паспорт до баскетболістів я заглядати не збираюся, так само як і штучно омолоджувати збірну».

За словами тренера, вже складено попередній план підготовки до кваліфікаційного раунду чемпіонату Європи 2009 року, однак до нього можуть внести корективи після жеребкування, що відбудеться в лютому. Утім уже відомо, що перший збір команда проведе наприкінці травня — на початку червня на міжнародному турнірі.

 

КАДРИ

Розширений список кандидатів до збірної України

Захисники: Анненков («Політехніка»), Буцький («Сумихімпром»), Вільховецький, Панченко (обидва — «Дніпро»), Кольченко, Корочкін (обидва — «Хімік»), Лебедєв («Черкаські мавпи»), Раєвський («Миколаїв»), Рибалко («Одеса»), Стефанишин («Будівельник»).

Форварди: Гладир, Онуфрієв (обидва — «Миколаїв»), Дроздов («Київ»), Кобзистий, Корнієнко (обидва — «Дніпро»), Коваленко («Будівельник»), Корабльов («Кривбас–баскет»), Р. Кривич, І. Кривич (обидва — «Сумихім­пром»), Локтіонов, Подорваний (обидва — «Азовмаш»).

Центрові: Агафонов («Хімік»), Гуртовий, Зубрицький (обидва — «Політехніка»), С. Балашов, Полторацький (обидва — «Одеса»), Ліщук, Івшин (обидва — «Азовмаш»), Кравцов («Київ»), Матюкевич («Дніпро»), Потапенко («Естудіантес», Іспанія), Печеров («Вашингтон уїзардс», НБА), Фесенко («Юта джаз», НБА).