Ягода замість «жуйки»

24.01.2008
Ягода замість «жуйки»

Виноград — не лише смачно, а й корисно.

Люди, які часто і з задоволенням смакують червоний виноград, мають набагато міцніші зуби, ніж особи, які не урізноманітнюють свій раціон сонячною ягодою. Американські вчені довели, що речовини, які містяться у виноградній шкірці та насінні, покращують мікрофлору ротової порожнини та попереджають розвиток цілої низки інфекційних захворювань.

За повідомленням сайту «Медновини», науковці дослідили, що специфічні речовини не дають вільно розмножуватися бактеріям стрептококу, чим зменшують ризик появи в роті каріозних зубів і запалення м’яких тканин. Відомо, що бактерії стрептококу переводять сахарозу в молочну кислоту. У результаті в роті виникає стійке кисле середовище, яке роз’їдає високомінералізовану зубну емаль. Утім стрептокок небезпечний не лише гниттям зубів, а й розвитком важких форм ангіни, запалення легенів, порушенням роботи серця — усе залежить від місця активного розмноження бактерії. Окрім того, бактерія виробляє спеціальні ферменти, за допомогою яких створює в роті стійкий до антибіотиків шар. Тому лікування задавненої інфекції пов’язане з певними труднощами — традиційні антимікробні засоби не завжди приносять очікуване одужання пацієнта.

Допомогти у боротьбі з інфекцією можуть «виноградні» речовини, які на 85 відсотків зменшують активність бактерій у ротовій порожнині та нормалізують кислотно–лужний баланс. Як зазначають американські вчені, у червоному винограді корисної речовини міститься на 40 відсотків більше, ніж у білому. Тому темні ягоди підходять для профілактики карієсу краще. Головне — не випльовувати виноградну шкірку, яка є найбільшим сховищем цілющих речовин.