Нагороджуємо й сподіваємося

24.01.2008
Нагороджуємо й сподіваємося

Людмилу Блонську другий рік поспіль визнають найкращою атлеткою України. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Останні чотири роки легкоатлети підсумовують попередній сезон урочисто. З ініціативи бронзової призерки Олімпійських ігор у Сіднеї–2000 Олени Говорової засновано премію «Афіна», яка щорічно в середині січня знаходить своїх героїв.

Цього разу красиві скляні статуетки у формі шиповки на п’єдесталі вручали у столичному виставковому центрі «Ассо інтернешнл». Привітати майстрів «королеви спорту» прийшли й відомі представники інших видів — боксери Сергій Дзинзирук, Юрій Нужненко та Аліна Шатерникова, гімнастка Лілія Пoдкопаєва, хокеїст Дмитро Христич, баскетболіст Олександр Волков, фехтувальник Вадим Гутцайт, веслувальниця Світлана Мазій. Другий рік поспіль Говорова запрошує для участі в церемонії відому російську стрибунку потрійним Тетяну Лебедєву (інтерв’ю з олімпійською чемпіонкою читайте в одному з найближчих номерів «УМ»). З офіційних осіб завітали «спортивний» міністр Юрій Павленко й президент Національного олімпійського комітету Сергій Бубка, а також делегат Міжнародної федерації легкої атлетики італієць Сандро Джованеллі.

Тож головними героями легкоатлетичного 2007 року почесне журі назвало срібну призерку чемпіонату світу в багатоборстві броварчанку Людмилу Блонську й семиразового чемпіона Європи з кросу дніпропетровця Сергія Лебідя. Кращим тренером визнали Костянтина Рурака — наставника стрибуна у довжину Олексія Лукашевича, який в Осаці–2007 зупинився за крок до п’єдесталу. Досвідчена донеччанка Ірина Ліщинська, котра на світовому форумі взяла «бронзу», стала переможницею в номінації «прорив року». Срібна призерка континентальної першості в бігу на 800 м киянка Тетяна Петлюк вразила журі своєю привабливістю, отримавши приз «Краса королеви спорту».

Урочисто провели на тренерську роботу метальника молоту Андрія Скварука, який нині очолив збірну України з метань. На прощання дворазовий чемпіон світу отримав у подарунок символічний піджак чиновника й звання заслуженого майстра спорту. На честь героїв колишній штовхальник ядра Роман Вірастюк разом із братом Василем заспівали пісню «Брате мій».

Під час нагородження учасники «Афіни» неодноразово згадували про головний старт нового року — Олімпійські ігри. І висловлювали сподівання, що після Пекіна–2008 у легкоатлетів буде більше приводів для радощів, адже саме до цих змагань більшість із них іде все життя.