Мозок мера під загрозою

23.01.2008

Президент Ющенко, хоч і не був присутнім при з’ясуванні стосунків між міністром внутрішніх справ Юрієм Луценком та міським головою Києва Леонідом Черновецьким, розуміє, чому цей інцидент набув такого резонансу. За словами глави держави, факт є фактом: два високопосадовці своєю поведінкою «дискредитували державу, всіх нас». «Я переконаний, що всі ми повинні виходити, у тому числі і в даному епізоді, з того, що закон — один для всіх», — сказав Віктор Ющенко в інтерв’ю інформагенції УНІАН. І наголосив, що розуміє, «яка сьогодні йде політизація цього питання», адже «кожна сторона намагається виловити свою рибку в цій воді».

Нагадавши, що дав доручення Генпрокурору протягом чотирьох днів встановити всі обставини інциденту, який трапився минулої п’ятниці після засідання РНБО, глава держави зауважив: «Переконаний, що через правоохоронні органи, керуючись винятково законом, ми можемо знайти достойну відповідь по цьому епізоду для дер­жави, для мерії, для Міністерства внутрішніх справ». При цьому, зауважив Президент, хотілося б, «аби люди, наділені таким високим статусом (як міністр і міський голова), пам’ятали, що за ними держава, і що мільйони людей можуть або обговорювати їхню поведінку, або брати приклад з них».

А тим часом принаймні одну зі сторін «бійцівського» конфлікту й далі лихоманить. Поки Юрій Луценко завершував дводенний візит до Польщі, київська влада з усіх муніципальних ЗМІ не втомлювалася нагадувати про те, що такий міністр повинен піти з посади. Виявляється, після того, як Луценкові кулаки пройшлися по тендітному тілу столичного мера, Леонідові Черновецькому поставили діагноз «закрита черепно–мозкова травма». Через це київському градоначальникові навіть учорашню прес–конференцію довелося скасувати. За словами його заступниці Ірени Кільчицької, яка й повідомила журналістам такий сумний для мерського здоров’я факт, брифінг Черновецького перенесено на середу (тобто на сьогодні), «проте остаточна його дата і час будуть визначені в залежності від фізичного стану міського голови». Адже «лікарі зазначають, що симптоматика черепно–мозкової травми передбачає прояви ускладнень на третю–п’яту добу після травмування». Нагадаємо, сам міністр і кілька присутніх свідків стверджують, що Луценко дав Черновецькому лише ляпаса.

Мер хворіє, а його прихильники працюють. Учора вранці Блок Леоніда Черновецького розпочав біля будівель МВС та Генеральної прокуратури безстрокову акцію з вимогою відсторонити Луценка, який «брутально напав на мера», від виконання посадових обов’язків міністра.

 

ДО РЕЧІ

Як повідомляє сайт raider–ua.com, проти Юрія Луценка порушено кримінальну справу за фактом вчинення злочину, передбаченого частиною 2 статті 125 Кримінального кодексу України («Умисне легке тілесне ушкодження, що спричинило короткочасний розлад здоров’я або незначну втрату працездатності»). Таке порушення карається обмеженням волі на строк до двох років.