Порядок денний поки безпорадний

23.01.2008

Уже в п’ятницю Верховна Рада може розпочати процедуру внесення змін до Конституції. Йдеться про зміни до 80–ї статті Основного закону, котрі передбачають зняття депутатської недоторканності. На позавчорашньому засіданні ради коаліції було прийнято рішення розглядати цей проект окремо від інших ініціатив щодо обмеження депутатських привілеїв. «Це логічно, бо цей проект треба розглядати за конституційною процедурою, — пояснив «УМ» народний депутат від «НУНС» Юрій Кармазін. — Щодо пільг, щодо недоторканності — вони мають іти окремо».

У проекті, зареєстрованому двома Кириленками — Іваном, головою фракції БЮТ, та В’ячеславом, лідером фракції «НУНС», імунітет депутата зводиться до малого: нардеп не несе юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання, сказані під куполом. Аби ці зміни набули чинності, їх треба схвалити простою більшістю у 226 голосів на одній сесії, а на наступній підтвердити 300 голосами.

За винятком законопроекту щодо скасування недоторканності, представникам БЮТ і «НУНС» не вдалося суттєво просунутися в переговорах з приводу інших законодавчих змін. «Політрада коаліції відбувалася дуже довго, — розповів Кармазін, — із четвертої години майже до сьомої вечора. Були висловлені різні позиції. Але ми не дійшли згоди щодо порядку денного, законопроектів, імперативного мандата».

Лідер Партії захисників Вітчизни каже, що «проекти ще не мають єдиної редакції», але принаймні щодо кількох є «спільне розуміння». Це законопроекти про Кабінет Міністрів, про місцеві адміністрації, про місцеве самоврядування, зміни до закону про статус депутатів (щодо пільг). За словами Кармазіна, також нема протиріч навколо проектів про створення тимчасової слідчої комісії для вивчення ситуації в Харкові (крок до оголошення дострокових виборів мера міста) та про ГУАМ.

«Ми прийняли рішення ще раз зібрати раду коаліції напередодні сесії — очевидно, в четвер, щоб остаточно виробити позиції щодо тих законів», — розповів Кармазін.

Законопроекти розглядатимуть у п’ятницю в першому читанні, тобто надалі їх ще можна буде редагувати. І час для остаточних домовленостей БЮТ і «НУНС» іще матимуть.

Нагадаємо, в п’ятницю Верховна Рада також планувала провести кілька кадрових призначень. Зокрема, розглянути подання на віце–прем’єрство Віталія Гайдука та зміну керівництва Фонду держмайна. За словами Кармазіна, тут теж є перешкоди: опозиція зриває кворум на засіданнях комітетів, а кандидатури ж мали пройти розгляд у комітетах.

Говорячи про кадри, Юрій Кармазін відзначає, що Партія захисників Вітчизни також наполягає на тому, аби в п’ятницю ВР проголосувала за висловлення недовіри Генпрокуророві Олександру Медведьку. Поки що його ідея не знайшла підтримки навіть усередині коаліції.