Дві жінки й чоловічі ревнощі

23.01.2008

В українському політикумі — черговий привід поговорити про «противаги» і «протистояння» двох владних жінок. Спонукало до цього повідомлення прес–служби Президента, згідно з яким позавчора на щотижневій зустрічі з Прем’єр–міністром «було досягнуто домовленості» про перенесення візиту Юлії Тимошенко до Російської Федерації на другу декаду лютого. Раніше інформаційні агенції повідомляли: прем’єр–міністр Росії Віктор Зубков готовий прийняти свою українську колегу вже 23 січня.

Однак у президентському секретаріаті про наміри Прем’єрки відвідати сусідню державу вже цього місяця нічого не знали. Натомість повідомили, що 28—30 січня відбудеться робоча поїздка до Москви секретаря Ради національної безпеки й оборони Раїси Богатирьової — для підготовки візиту Президента Ющенка. 12 лютого у столиці РФ відбудеться друге засідання Українсько–російської міждержавної комісії («Ющенко—Путін»), документи до якого планується підготувати під час візиту секретаря РНБО до Москви.

На думку директора Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайла Погребинського, те, що Ющенко доручив підготовку свого візиту Богатирьовій, свідчить лише про спробу обмежити міжнародні контакти леді Ю, адже раніше засідання міждержавної комісії готувалися на рівні Прем’єр–міністра. «Це рішення Президента можна сприймати як ревнощі і небажання, щоб Тимошенко вела якісь переговори з Кремлем», — вважає політолог. Богатирьову, за його словами, «у Кремлі ніхто всерйоз сприймати не буде», оскільки вона — «не більше, ніж помічник Президента України», з яким немає сенсу обговорювати газові питання, питання розмежування кордонів та умов базування Чорноморського флоту.

А науковий директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко вважає, що основна причина перенесення візиту Юлії Тимошенко до Москви в іншому. «Президент і Прем’єр–міністр мають дещо різні погляди на питання газового ринку, яке є одним із ключових питань українсько–російських відносин. Відповідно, Віктор Ющенко не хотів би, щоб напередодні його візиту від імені України були озвучені якісь позиції, які не збігаються з його точкою зору», — цитує експерта УНІАН. Також, на думку Сушка, «Президент не хотів би, щоб тон спілкування з Росією в новому році був заданий не ним особисто як главою держави, а Прем’єр–міністром». Водночас Сушко вважає, що це — нормальна практика, коли підготовкою візиту Президента займається хтось із його апарату, а не Прем’єр–міністр.