Пережити понеділок і не померти

23.01.2008

Про те, що «понеділок — день важкий», є не лише прислів’я, а й сотні, якщо не тисячі, анекдотів та різних історій. Ось іще одна: якщо вам удалося пережити позавчорашній день — понеділок — ви молодець. Вважайте, психологічно найскладніша у 2008 році доба вже позаду. Адже саме 21 січня, за підрахунками англійських науковців, було цьогоріч найважчим днем з усіх можливих.

Як пише газета «Дейлі мейл», у Великій Британії для позавчорашнього дня навіть окреме визначення придумали — «блю манді», тобто «синій понеділок».

Формулу для щорічного визначення найскладнішого дня розробив психолог Кліфф Арналл, експерт із депресивних станів. Він брав до уваги кілька чинників: зимова погода; борги, накопичені з новорічно–різдвяних свят; нудьга у зв’язку з закінченням святкового сезону; порушення обіцянок, даних самому собі на Новий рік; у зв’язку з цим — низький рівень мотивації в роботі й відчуття необхідності вживати якихось заходів підвищення рівня власного життя. Пана Арналла доповнюють й інші психологи, які наводять дані досліджень про те, що британці, які ходять на роботу, найгірше сплять саме в ніч із неділі на понеділок. Мовляв, їх бентежить перспектива починати новий робочий тиждень.

Як бачимо, всі мінуси «синього понеділка» характерні не лише для британців, а й для нас. Але все — проїхали. А на майбутнє — знайте: щоб подолати такі негативні дні, ті ж психологи рекомендують припинити скаржитися на погоду, зосередитися на позитивних сторонах життя і не зустрічатися цього дня з тими, хто тобі неприємний.