Посольство Клуні

23.01.2008
Посольство Клуні

У когорті послів миру ООН — поповнення. Минулої п’ятниці генеральний секретар Організації Об’єднаних Націй Пан Гі Мун відзначив такою посадою голлівудську зірку Джорджа Клуні. Як пояснила представниця ООН Мішель Монтас, «оскароносний» режисер і актор був обраний «за невтомні спроби привернути громадську увагу до найважливіших політичних і соціальних питань».

Справді, Клуні доклав неабияких зусиль, щоб допомогти населенню Дарфура — суданської провінції, яка через тривалий воєнний конфлікт страждала від гуманітарної катастрофи. Голлівудський красень і сам постійно їздив у вогнище дарфурського лиха, і документальні фільми про нещасних суданців знімав, і колег по зірковому цеху активно залучав до благодійності. «Ви бачили на власні очі той біль, який відчувають жертви війни, і сприяли припиненню насилля і страждань», — похвалив Джорджа Пан Гі Мун, повідомляючи про його призначення.

Окрім Клуні, послів миру ООН налічується восьмеро. Серед них є й колега актора — американський «оскароносець» Майкл Дуглас. Також цю місію виконують лауреат Нобелівської премії миру, письменник Елі Візель, віолончеліст Йо–Йо Ма, британський учений Джейн Гудолл, йорданська принцеса Хайя Бінт аль–Гуссейн, ізраїльський диригент Деніель Баренбойм, бразильський письменник Пауло Коельйо та японська скрипалька Мідорі Гото.