Кривава юшка з чоловічого достоїнства

22.01.2008
Кривава юшка з чоловічого достоїнства

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Мордобій у секретаріаті Президента — це, здається, для української політики прецедент. Звісно, десь по кабінетах і туалетах «кризові» чоловіки на кшталт Медведчука, можливо, з’ясовували стосунки і раніше, але щоб так — прилюдно, з негайним інформаційним висвітленням події... Не дивно, що інцидент між міністром внутрішніх справ Юрієм Луценком і міським головою Києва Леонідом Черновецьким одразу став топ–новиною й залишався головним інформприводом протягом усього уїк–енду та понеділка.

 

Прокуратура вже працює

Відреагував на ситуацію і Президент: учора глава держави звернувся до Генпрокурора України Олександра Медведька з офіційним листом, у якому просить з’ясувати всі обставини сутички між Луценком і Черновецьким та в разі необхідності застосувати всі передбачені законодавством заходи до її учасників. Про результати цієї перевірки та відповідне реагування Віктор Ющенко просить повідомити йому протягом тижня.

Оскільки Медведько перебуває на лікарняному, його перший заступник і наразі в.о. Генпрокурора Сергій Винокуров доручив провести перевірку інциденту в секретаріаті Президента та винести відповідне рішення прокуророві Києва Євгену Блажівському. Власне, пан Блажівський іще раніше повідомив журналістам, що таку перевірку київська прокуратура вже розпочала. І дала Леонідові Черновецькому дозвіл на проведення судово–медичної експертизи — мер сам звернувся з таким проханням. Правда, свідки «бійки» (а це насамперед «губернатори», які були присутні на засіданні Ради національної безпеки й оборони) у коментарях пресі запевняють, що за хвилину по інциденті Черновецький виглядав цілком нормально, ба навіть сміявся. І вже точно жодними видимими травмами «не світив». Однак сам голова КМДА переконує: після удару Луценка він умився кривавою юшкою.

«Брехун отримав ляпаса»

Нагадаємо, що минулої п’ятниці після засідання РНБО, присвяченого земельним питанням, міністр внутрішніх справ і міський голова столиці посварилися «по–чоловічому». Про те, що сталося насправді, можна робити висновки тільки зі слів самих винуватців події та свідків, адже на телекамеру такі речі не знімають. Як розповідають очевидці, почалося все іще під час засідання Радбезу, на якому Юрій Луценко, нібито не називаючи конкретних прізвищ, звинуватив керівництво Києва у незаконних оборудках із землею. У відповідь мер Києва Леонід Черновецький заявив, що Луценко вимагав у нього землю в столиці, погрожуючи у разі незгоди кинути за ґрати його сина, Степана Черновецького.

Щойно засідання РНБО завершилося й більшість його учасників, включно з Президентом і Віктором Балогою, вийшли із зали, між учасниками суперечки знову відбулася розмова. «Я покликав Черновецького і сказав йому, що він брехун і просто падлюка, бо так нормальні люди не чинять, — розповідає свою версію подій Юрій Луценко. — ...Після цього пан Черновецький, як він веде себе все життя, підступно вдарив ногою мене по коліну, яке болить із часів Майдану. Я щойно заїжджав у лікарню і зробив усі дії, щоб це зафіксувати. У відповідь я дав ляпаса Черновецькому. Це бачили всі «губернатори». Відкритою долонею я дав чоловічого ляпаса»!

«Дикун ударив по чоловічій гордості»

«Після засідання РНБО він (Луценко) вискочив із натовпу і вдарив мене двічі в місце, яким чоловіки зазвичай гордяться, і вдарив кулаком в обличчя. Його негайно відтіснили кілька голів адміністрацій» — це вже версія Черновецького.

Через якусь годину після подій Київська міськдержадміністрація оприлюднила заяву з цього приводу, в якій стверджується: «Сьогодні на засіданні РНБОУ, в присутності «губернаторів» та інших високопосадових осіб, міністр внутрішніх справ Луценко, не маючи аргументів у дискусії і втративши контроль над собою, по–варварськи накинувся на мера Києва Леоніда Черновецького. Здоров’ю київського міського голови завдано шкоди, в даний момент йому надана перша медична допомога і він перебуває під наглядом лікаря».

«Така дикунська поведінка — ганьба для всієї України. Я не дозволю дикунам влаштовувати у столиці та в країні такий «бєспрєдєл» і обов’язково доведу кримінальну справу до кінця. Цього пана (Луценка) чекає або психлікарня, або в’язниця», — заявив також Черновецький.

А «права рука» мера, його заступник Олесь Довгий заявив, що Луценко має попросити вибачення — навіть не в Черновецького, якого побив, а у київської громади, що його обрала.

Міністра відсторонять?

«Я не буду вибачатися — бо вважаю, що це абсолютно підлий вчинок: оббріхувати мене за те, що я не робив», — відрубав міністр. «Я не жалкую з цього приводу і вважаю, що це чоловічий вчинок, який має робити кожен, хто хоче жити в чесній державі», — заявив Луценко, перебуваючи в Івано–Франківську. — Багато хто з нас у повсякденному житті відчуває як багато лайна і бруду навколо. І ми постійно жаліємося, що ось так пройдисвіти, брехуни і злодії керують нами, а чесні люди — якось мовчать. Я вважаю, що на відверту брутальну брехню треба відповідати».

Утім не виключено, що міністром Юрієві Віталійовичу залишатися вже недовго. Як повідомила в інтерв’ю муніципальній газеті «Хрещатик» народний депутат Ганна Герман, Партія регіонів ініціюватиме створення спеціальної депутатської комісії для розслідування інциденту після засідання РНБО. І на час роботи цієї комісії «регіонали» вимагатимуть усунення Луценка від виконання обов’язків міністра. А тим часом багато політиків та експертів закликають його самостійно подати у відставку. До Черновецького таких закликів чомусь менше.

 

АНЕКДОТИ В ТЕМУ

— Чули, куме, — Луценко побив Черновецького?

— Та ні. То була «самооборона». «Народна».

* * *

На заяви В. Луценка про те, що спочатку Л. Черновецький штовхнув його під столом ногою, секретар Київради О. Довгий навів докази, що такого бути не могло, оскільки відстань між опонентами на той час становила не менше 5 метрів. Натомість група авторитетних американських уфологів із НАСА, виходячи з багаторічних досліджень, документально довела: кінцівки марсіан можуть досягати довжини навіть 6 метрів.

 

ОЦІНКИ

Вадим Карасьов,
політолог:

— Це свідчення того, що війна іде не лише між владою й опозицією, а й у самій владі. Це великий мінус для іміджу всієї влади, всієї країни. Це може бути відправною точкою нової кризи. Прикро, що таке трапляється: новий політичний рік починається з подібних інцидентів. Це означає, що нерви в усіх напружені, і при новому загостренні можливі нові зриви. Тож не варто роздмухувати пристрасті навколо цієї історії.

Політик може бути емоційним лише всередині себе — зовні він має демонструвати розважливість, у власних же інтересах. Він має шукати інші аргументи. Ще один мінус — у тому, що Луценко погарячкував на території Президента. Одна справа, якби сутичка сталася на вулиці чи деінде, й інша — що це відбулося під час засідання Ради національної безпеки.

Без сумніву, це може сильно вдарити по політичних і посадових перспективах Юрія Луценка, аж до покарань та понижень по адміністративній лінії. Можливо, декому з простих людей і до вподоби такий спосіб з’ясування стосунків — стусанами, але є ще оцінка еліт та поміркованих виборців. Що ж до Черновецького, то його політичним перспективам нічого не загрожує — вони й без того нульові...

Тетяна Монтян,
адвокат, захисник екс–глави МВС Василя Цушка:

— Упевнена, що наслідки цієї бійки будуть для Луценка жахливими. Згадаєте прогноз журналіста Володимира Бойка: він вважає, що «якщо [голова секретаріату Президента] Балога буде керувати країною бодай впродовж найближчих шести місяців, на Юрія Луценка очікують великі неприємності». Позбутися Луценка Балозі допоможуть «донецькі» разом із Колесниковим — давнім ворогом Луценка. Перехід в уряд позбавляє Юрія Віталійовича депутатської недоторканності. І не виключено, що його відсторонять із міністерської посади в порядку ст. 147 КПК України постановою слідчого.

Володимир,
студент Національного університету внутрішніх справ:

— Луценко показав, що в Україні і після Цушка творитиметься «ментовський бєспрєдєл». Черновецькому треба було дати, але не там і не таким чином…

Роман,
юрист (Дніпропетровськ):

— Коли мер столиці та один із най­впливовіших міністрів–силовиків таке чинять — це ганьба для всіх нас. Це рівень гопницьких розборок за стакан «сємок». У великій політиці не місце таким методам. Хоч би який негатив волочився за Черновецьким, ми знаємо, що й у Луценка «рильце в пуху»...

Святослав Олійник,
народний депутат від БЮТ, юрист:

— Кваліфікуючи інцидент за участю Луценка і Черновецького в юридичному аспекті, можна з упевненістю сказати, що складу посадового правопорушення в ньому немає. Не дуже велика й вірогідність того, що дії учасників інциденту будуть кваліфіковані як хуліганство. Адже поміж ними очевидно є особисті неприязні стосунки. До того ж інцидент навряд чи вплинув на роботу присутніх у секретаріаті Президента членів РНБО.

У цій ситуації прокуратура має роз’яснити Черновецькому і Луценкові їхнє право на звернення до суду в приватному порядку. У такому разі кожен з учасників інциденту доводитиме в суді тяжкість заподіяних йому тілесних ушкоджень. Наприклад, мер Києва доводитиме, що Луценко поставив йому три синці, а міністр внутрішніх справ заявить про заподіяння йому ушкоджень у вигляді одного синця. У результаті ситуація перетвориться на фарс, не вигідний ані меру, ані міністру.

У політичному аспекті наша фракція БЮТ не втручатиметься в інцидент і не даватиме йому оцінки, поки це не зроблять правоохоронні органи. Хоча я особисто — не прибічник таких методів ведення політичної боротьби.

Христина Горобець,
студентка журфаку Львівського університету:

— Коли міністр внутрішніх справ б’є по обличчю людину, а тим більше – мера, це ганебно. Таким жестом Юрій Віталійович виявив свою неповагу не лише до Леоніда Михайловича. Про мерські амбіції пана Луценка відомо давно. Мабуть, у такий спосіб міністр показав, «хто сильніший». На мою думку, не варто сліпо засуджувати Луценка, а варто звернути увагу на те, що в нас кожен наступний уряд отримує певний досвід від попереднього.

Андрій,
спеціаліст у галузі комп’ютерів (Київ):

— Луценко втілив у життя прагнення багатьох киян. Так і треба!

Markitka,
ЖЖ–юзер:

— Якщо подивитися на символіку «Народної самооборони», то немає нічого дивного у способі Луценка вирішувати суперечку кулаками. «За що боролися», так би мовити. Але те, що він дискредитував себе і своє міністерство — факт, тож повинен піти у відставку.

 

КОМЕНТАРІ З ПРИВОДУ

Віктор Балога, голова секретаріату Президента:
«Луценко і Черновецький вчинили ганебно»

Незалежно від того, хто перший почав і як, хто мав рацію, а хто — ні, сутичка між двома високопосадовцями — це очевидно ганебна річ. Так розцінив інцидент між Черновецьким і Луценком голова секретаріату Президента Віктор Балога. «Два чиновники вчинили явно не гідно своїх посад, повелися вищою мірою не виважено, по–хлопчачому, кинули густу тінь на власний авторитет і реноме органів влади, які вони представляють, — наголошує керівник СП. — Це був перший і, поки я очолюю секретаріат, останній випадок, коли на Банковій, 11 роздаватимуть навсібіч стусани та ляпаси».

Коментуючи офіційний лист Президента до Генпрокурора з проханням з’ясувати обставини події, Балога зауважив: «Висновки ГПУ повинні бути повними, об’єктивними та безсторонніми, без жодних політичних чи якихось інших домішок. Не має значення, кого стосуватиметься сила дії закону — лідера парламентської політичної сили й урядовця чи градоначальника. Обидва вони користуються довірою сотень тисяч людей, які їх делегували у владу зовсім не для відпрацювання вправ рукопашного бою.

Також голова президентського секретаріату повідомив, що громадськість через засоби масової інформації буде поінформована про результати перевірки цього інциденту, який викликав широкий суспільний резонанс.

Віктор Янукович, лідер Партії регіонів:
«Хай це буде на їхній совісті»

«Таких емоцій не повинно бути в людей такого рівня, і вони не повинні опускатися до такого рівня. Будемо сподіватися, що це йтиме в минуле», — сказав головний «регіонал» країни журналістам після відвідання на Водохреще служби в Києво–Печерській лаврі, коментуючи сутичку між міністром і мером. Поведінку Луценка і Черновецького екс–Прем’єр–міністр назвав «недостойною» і висловив жаль з приводу того, що такий ганебний інцидент стався «практично напередодні такого великого свята як Богоявлення». «Хай це залишиться на совісті політиків», — констатував Янукович.