Двоє і «Спокута»

19.01.2008
Двоє і «Спокута»

Кадр із фільму: Сесілія (Кейра Найтлі) і Роббі (Джеймс Макевой).

«Дочитавши сценарій до кінця, я розридалася», — зізнавалася Кейра Найтлі на презентаціях фільму «Спокута» (Atonement). Цій стрічці молодого британського режисера Джо Райта пророкували велике майбутнє ще до офіційної прем’єри. І недарма: у серпні «Спокута» відкривала 64–й Венеціанський фестиваль, наприкінці 2007–го отримала сім номінацій на премію «Золотий глобус» (у двох із яких перемогла), а тепер є фаворитом у визначенні лауреатів премії Британської академії кіно і телебачення (BAFTA) — фільм претендує на перемогу аж у 17 номінаціях. А попереду ж іще «Оскар», на якому, за прогнозами критиків, «Спокута» також має всі шанси тріумфувати.

За ті кілька місяців, протягом яких світ втирає сльози, переглядаючи цю романтично–драматичну історію, виконавці головних ролей Кейра Найтлі і шотландський актор Джеймс Макевой встигли побувати на обкладинках багатьох глянцевих журналів Британії й Америки. Оскільки наближається час вручення «Оскарів», більшість інтерв’ю солодкої парочки припало на кілька останніх тижнів. Тож вийшло так, ніби Кейра з Макевоєм спеціально готувалися до української прем’єри «Спокути». Її прокат у наших кінотеатрах стартував лише 17 січня.

 

Жах — кохатися перед камерою

У прогнозованих номінантів на премію Американської кіноакадемії «немає спокою ні на мить. 28–річний шотландець, хоч поки й менш відомий у Голлівуді, ніж «піратка» Кейра, все ж нервує значно менше. А Найтлі, даючи інтерв’ю журналові «Ентертейнмент віклі», безперервно смалить цигарки. «Я курю, бо довкола будинку дофіга тих довбаних фотографів», — пояснює 22–річна Кейра.

Допущені «до тіла» журналісти настрою не додають, адже насамперед їх цікавить «полуничка»: як актори знімалися в любовній сцені. «Ми повинні були переконати всіх, що між нами спалахнула пристрасть. Більшість режисерів у таких випадках каже: «Ну ви знаєте, що робити, починайте». А я реально не знаю, що робити! — зізнається Кейра. — Переді мною стоїть чужий чоловік, оточують чужі люди... Добре, що наш режисер Джо Райт був напрочуд милим і все нам розписав посекундно: як моя нога вислизає з туфлі, як я повертаю голову...»

Джеймсові теж було невесело. «Я знаю, що є актори, яким подобається зніматися в таких сценах — вони при цьому навіть по–справжньому кохаються! Це просто жахливо», — дивується молодий чоловік.

До всього, Кейра зіпсувала Макевою життя тим, що тепер кожна дівка намагається з ним поцілуватися. «Так, це справді я винна, — зізнається актриса. — Мене 20 мільйонів разів запитували, хто краще цілується: Орландо Блум чи Джонні Депп (партнери Кейри у фільмах про піратів Карибського моря. — Ред.). Зрештою, я не витримала і відповіла: Джеймс Макевой».

Смердючі ноги й розкладні стільці Кейри

Але Джеймс помстився. В інтерв’ю (знову ж таки, спільному) для лютневого номера журналу W його вкотре запитали: «Як вам працювалося з Кейрою Найтлі?». Хлопець замислився і серйозно відповів: «У неї смердючі ноги!». Щоправда, поспіхом додав, що пожартував, і попросив журналістів не залишати цю фразу в журналі. А вони, безсовісні, надрукували все, як є.

Та не все ж про фільм говорити — зірки на те й зірки, щоб цікавити публіку як особистості, а не тільки актори. Тому в інтерв’ю для журналу «спокутна» парочка розповідала переважно про себе. Кейра, наприклад, зізналася, як їй вдається постійно отримувати хороші ролі. «Я зрозуміла, що для цього треба перестати поводитися, як дитина, — пояснює струнка знаменитість. — А збагнула я це у семирічному віці».

Водночас Найтлі зізнається, що вона така серйозна, тільки коли йдеться про роботу, а в житті — досить легковажна особа. «А бачили б ви, що робиться у мене вдома! Моя лондонська квартира завжди виглядає так, ніби я звідти переїжджаю. Ми навіть сидимо на складаних стільцях», — розкрила таємниці свого помешкання актриса.

Пригоди фавна й короля

Макевой розповдає, як потрапив у кіно. До 16 років хлопець мешкав у незатишному дешевому будинку в Глазго разом із дідусем та бабусею (тато й мама розлучилися, коли йому було сім років, і малого з сестрою забрали на виховання материні батьки). У п’ятирічному віці Джеймс промайнув у телесеріалі «Суто англійське убивство», але про широкий екран залишалося тільки мріяти. Якось до його школи виступити перед учнями прийшов шотландський режисер Девід Хейман. «Він зробив море фільмів, він працював зі Шварцнеггером! Я був зачарований», — згадує Джеймс.

Після виступу Хеймана Макевой підійшов до режисера і спитав, чи не треба йому під час зйомок помічника — каву принести, стільці потягати... Девід записав координати хлопця й через півроку справді зателефонував — щоб запросити його на проби у фільмі «Сусідня кімната». Не маючи досвіду, агента і зв’язків, юнак одразу отримав роль.

А через два роки вступив до Королівської шотландської академії музики й драми. «Я більше не хотів повертатися до попереднього життя, я прагнув пригод», — згадує актор. Відтоді в його творчому доробку з’явилося чимало робіт, а по–справжньому відомим Макевой став тільки в 2004–му, коли зіграв хлопця на інвалідному візку у фільмі «Всередині себе я танцюю». А після ролі у стрічці 2006 року «Останній король Шотландії», за який Джеймса номінували на премію BAFTA, до нього прийшла і світова слава. Якій лише посприяла роль фавна Тумнуса у фільмі «Хроніки Нарнії: Лев, Чаклунка і чарівна шафа».

Тепер Макевою пророчать «Оскара» за «Спокуту», а він зізнається, що його не турбують нагороди — аби кіно було справді вартісним. Інформація для шанувальниць зірки: Джеймс уже другий рік як щасливо одружений — зі старшою за нього на дев’ять років актрисою Анне–Марі Дафф. n

 

ПРО ЩО КІНО

Дія фільму «Спокута», поставленого за однойменним романом Йєна Мак’юена, починається у 1935 році в родовому обійсті Таллісів неподалік Лондона й розгортається протягом Другої світової війни.

13–річна Брайоні — дуже талановита дівчинка з багатою фантазією, постійно пише п’єси й вигадує різні сюжети. Вона знає, що її сестра Сесілія (Найтлі) закохана в сина служниці, Роббі (Макевой). Та коли їхню двоюрідну сестру Лолу ґвалтують, Брайоні без вагань розповідає, що це зробив Роббі — чи то з дитячих ревнощів, чи просто фантазія аж надто розігралася. Хлопця арештовують, а між сестрами спалахує ненависть, адже Сесілія не вірить у брехню молодшенької. Через багато років мала наклепниця розуміє, що зламала життя двом закоханим людям, і намагається спокутувати свою провину. Брайоні стає сестрою милосердя на війні і пише роман, у якому, на відміну від реального життя, робить двох головних героїв, списаних із сестри та її коханого, щасливими.

Роль безсовісної вигадниці виконали три актриси: 13–річну Брайоні зіграла Саорайз Роан, якій критики пророкують «Оскара» за головну жіночу роль, дорослу дівчину на екрані втілила Ромола Гараї, а вже старшу жінку — Ванесса Редгрейв.n

 

ПІКАНТНІ ПОДРОБИЦІ

Як Сесілія втрачала цноту

В інтерв’ю «Ентертаймен віклі» Кейра Найтлі розповіла: під час зйомок «Спокути» у них із режисером була дискусія про те, чи мали Сесілія і Роббі сексуальні стосунки з кимось до того, як зайнялися коханням одне з одним. Джо Райт наполягав, що Сесілія повинна бути незайманою, вона ж серйозна дівчина! Але всю романтику зруйнувала історик, яка консультувала знімальну групу щодо історичної точності сцен. Фахівець категорично заявила: оскільки Сесілія навчалася в університеті, залишатися цнотливою вона просто не могла... «Для Джо це був просто удар, — згадує Кейра. — Він страшенно засмутився, і ми втішили його тим, що якщо йому так хочеться, Сесілія може бути й дівчиною».

  • Огидні і прекрасні

    У Нью–Йорку відбулася одна з найулюбленіших подій шоу–бізнесової тусовки — церемонія вручення премії MTV Video Music Awards, заснованої найпопулярнішим музичним телеканалом у світі. Уперше подію такого масштабу організували в Брукліні, і незважаючи на «непрестижний» статус цього району, дійство було справді вражаючим. >>

  • Ольга Куриленко: Мені ніколи не спадало на думку зірватися

    Цілком можливо, що за кілька років світ перестане асоціювати Ольгу Куриленко винятково з дівчиною Бонда: сьогодні вона задіяна у кількох проектах всесвітньо відомих режисерів, що дає їй надію вийти за рамки образу статичної красуні. Сміливо припускаю, що у майбутній біографії актриси буде глава, в якій описуватиметься, що змінити амплуа їй дозволила робота у фільмі дебютантки Міхаль Боганім «Земля забуття» (картина виходить на екрани кінотеатрів України 26 квітня): Ольга грає молоду жінку, яка не може забути про трагедію, що сталася в її житті під час вибуху на ЧАЕС. Актриса сама вийшла на проект маловідомої режисерки. «Від когось Ольга довідалася, що існує сценарій фільму про Чорнобиль, і зацікавилася ним, — розповідала в інтерв’ю «УМ» Міхаль. — Оскільки я знімала до цього документальне кіно, то мені не йшлося про те, щоб залучити до роботи над фільмом відомих акторів. Але коли зустрілася з Ольгою і поговорила з нею, то зрозуміла, що вона підходить на цю роль».

    Незважаючи на те, що українка працює з такими великими, як Деніел Крейг, Терренс Малік, Том Круз, їй вдається залишатися «земною». «Особливі прикмети» цієї знаменитості: скромність, виваженість, працьовитість. Хоча, можливо, у майбутньому ми дізнаємося про недитячі інтриги, завдяки яким, а не лише екзотичній красі, Куриленко пробиралася на вершини Голлівуду, проте в інтерв’ю «УМ» Оля постала саме такою. За її словами, вона не по­требує «зіркової свити»: у неї немає менеджера, асистента, водія, публіциста. «Свою кінокар’єру я будую сама. Для простої поради мені достатньо мого асистента», — стверджує Куриленко. >>

  • Ковток води

    Лікарі, які робили розтин тіла співачки Уїтні Х’юстон, виявили в її легенях воду. Така остання новина із закулісся раптової смерті американської зірки поп– та соулмузики. >>

  • Хай живе королева!

    Цьогорічна, 58–ма, церемонія вручення найвищих американських музичних нагород «Греммі», яка відбулася в Лос–Анджелесі у ніч із неділі на понеділок за київським часом, пройшла під знаком жалоби. Напередодні у своєму готельному номері була знайдена мертвою славетна співачка Уїтні Х’юстон, яка мала виступити на цій церемонії, тож вечір фактично перетворився на вшанування її пам’яті. Спершу організатори навіть думали взагалі скасувати захід, але родина Х’юстон попросила цього не робити. Проте в програму церемонії було внесено зміни. >>

  • Король переміг Цукерберга

    Цьогорічна, 83–тя, церемонія нагородження премією Американської кіноакадемії виявилася чи не найбільш передбачуваною з початку сторіччя. В усіх головних номінаціях «Оскар» отримали фаворити, та й решта переможців критиків не здивували. >>

  • Німецька ПОПелюшка

    Змагання, в тому числі й музичні, привабливі несподіванками. Цьогорічне «Євробачення» подарувало дуже симпатичний «сюрприз»: перемогу звичайної німецької дівчини, вчорашньої школярки, яка, не маючи змоги похвалитися вокальними даними чи особливим музичним талантом, підкорила Європу своєю щирістю і простотою. Німеччина стоїть на вухах і носить Лєну Майєр–Ландрут на руках, продюсер на хвилі цієї ейфорії пропонує відправити її на «Євробачення» й наступного року, а сама тріумфаторка зітхає: мовляв, усе це приємно, але коли ж їй тепер навчатися? >>