НОВИНИ ПЛЮС

19.01.2008

Відділ кадрів

Міністр оборони Юрій Єхануров представив керівному складу військового відомства і Збройних сил України нового начальника Головного управління розвідки Міноборони полковника Віктора Гвоздя. У ГУРі Гвоздь із 1999 року (з перервами), а до останнього часу працював у секретаріаті Президента. Єхануров також подякував за плідну багаторічну працю колишньому начальнику ГУР Олександрові Галаці.

Великий Герб

Президент доручив Кабміну до 1 липня подати на розгляд Верховної Ради законопроект про Державний Герб. Також Кабміну доручено затвердити у десятиденний строк новий персональний склад комісії з підготовки та проведення конкурсу на кращий ескіз Великого Державного Герба та забезпечити прискорення проведення конкурсу на кращий ескіз. Наразі на офіційному рівні Україна має тільки Малий Герб – Тризуб на щиті. Спроби всіх попередніх урядів обрати й затвердити повний символ були безуспішними.

Газові стосунки з Росією

Голова НАК «Нафтогаз України» Олег Дубина запропонував «Газпрому» переглянути ставку транзиту на російський газ територією України в другому півріччі. Про це він заявив на зустрічі з головою правління «Газпрому» Олексієм Міллером, повідомила газета «Коммєрсант–Україна» з посиланням на джерела. За інформацією видання, Дубина також підтвердив наміри уряду Юлії Тимошенко взяти під контроль внутрішній ринок газу України, обмеживши частку «Укргаз–Енерго» (дочірньої структури «Нафтогазу» та «Росукренерго») із 70% до 7%. У відповідь Міллер нібито проілюстрував, як виростуть ціни на газ, якщо зміняться транзитні ставки. Зустріч тривала дві години і була лише ознайомчою.

Комісія допоможе з конституційною реформою

Венеціанська комісія вважає, що конституційна реформа в Україні повинна відбуватися в межах чинної Конституції. Про це йшлося на зустрічі голови комісії «За демократію через право» (Венеціанської комісії) Яном Гельгесеном і міністра юстиції Миколи Оніщука. Пан Гельгесен підкреслив, що очолювана ним структура жодним чином не втручається в політичні процеси, а дає лише юридичні поради. Венеціанська комісія готова надати Україні експертну допомогу щодо всіх дискусійних питань конституційної реформи.

Підсумки ВВП

Зростання валового внутрішнього продукту України за підсумками 2007 року становило 7,3% порівняно з 2006 роком. Про це повідомляє Державний комітет статистики України. Індекс промислового виробництва торік становив 10,2%.