«Героя» — на Різницьку

19.01.2008

Ще тиждень тому Генпрокурор Олександр Медведько бідкався в інтерв’ю журналістам, що слідчі ГПУ не можуть продовжити розслідування кримінальних справ, у яких фігурує колишній глава МВС Василь Цушко, оскільки порушення цих справ на Різницькій досі оскаржують у судах різних інстанцій. Але днями Феміда поставила в цьому питанні жирну крапку: колегія суддів Апеляційного суду Києва визнала законною кримінальну справу, порушену ГПУ стосовно екс–керманича МВС Цушка за подіями 24 травня 2007 року, які відбувалися на території Генпрокуратури.

Суд визнав законними постанови ГПУ про порушення кримінальних справ, зокрема і тих, які стосувалися захоплення Генпрокуратури у розпал політичної кризи–2007. Отже, тепер у слідчих ГПУ розв’язані руки: можна продовжувати розслідувати скандальний штурм будівлі ГПУ «Беркутом» і визначати, наскільки перевищив службові повноваження сам Цушко, віддавши спецпідрозділу міліції наказ вибивати двері Генпрокуратури.

Адвокати пана Цушка, які скаргами на дії ГПУ затягували неприємнийдля свого підзахисного розвиток подій, тепер змушені змиритися. Адже рішення Апеляційного суду столиці є остаточним і оскарженню не підлягає.

Де нині перебуває сам пан Цушко, невідомо, останнім часом він буквально «заліг на дно». Ще кілька місяців тому, після програшу Соцпартії на дострокових виборах, парканний «герой–рятівник» лікувався в одному з санаторіїв Одещини. Але надалі йому таки доведеться давати свідчення в Києві. Джерела «УМ» у слідчому управлінні ГПУ кажуть, що є всі підстави для того, щоб довести цю резонансну справу до суду й покарати винних. На цьому наголошує й народний депутат від «НУНС» Віктор Шемчук, який у травні виконував обов’язки Генпрокурора й порушував справу проти Цушка. Зараз, коли є «політична воля», Шемчук не радить Цушку ховатися від слідства, адже в такому випадку щодо нього як підозрюваного можуть бути вжиті запобіжні заходи, в тому числі — утримування під вартою.

 

РЕАКЦІЯ

Соціалісти мають намір пікетувати Генпрокуратуру, протестуючи проти незаконного, на їхню думку, переслідування екс–глави МВС Василя Цушка. Соцпартія вважає рішення Апеляційного суду «виконанням політичного замовлення, що надійшло з секретаріату Президента». У своїй заяві соціалісти звинувачують Банкову як у недопущенні СПУ в парламент «за допомогою масштабних фальсифікацій», так і у спробах притягти до кримінальної відповідальності Цушка, порушити кримінальні справи проти глави Фонду держмайна Валентини Семенюк тощо. До речі, іншого соціаліста і екс–керманича Мінтрансу Миколу Рудьковського, який вляпався у корупційний скандал, соцпартія чомусь не згадує.