Роботодавця — під жорсткий контроль

19.01.2008

На обліку у Львівському міському відділенні Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань є понад 28 тисяч суб’єктів господарювання – страхувальників, але, на превеликий жаль, в абсолютній більшості з них не створені профспілкові організації й, відповідно, немає ні комісії, ні уповноважених із питань охорони праці. Сьогодні роботодавці турбуються не про створення нормальних робочих місць, а про те, щоб отримати якнайбільш прибутків.

Профспілки мали б більш принципово відстоювати інтереси найманих працівників і від імені трудового колективу при укладанні колективних угод, передбачати заходи щодо покращення техніки безпеки, виробничої санітарії та домагатися їх виконання.

Роботодавці вкрай негативно ставляться до виконання чинного законодавства щодо введення посад інженерів з охорони праці.

Оскільки дієвого громадського контролю за станом охорони праці в суб’єктів господарювання немає, то, відповідно до чинного законодавства, цей контроль мали б здійснювати територіальні й галузеві інспекції Держгірпромнагляду. Але, враховуючи їх малочисельність і велике навантаження на інспекторів, вони теж не в змозі систематично бувати в трудових колективах.

Крім того, статтею 22 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві і профзахворювань» визначено, що страхові експерти з охорони праці Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві і профзахворювань також повинні долучатись до цієї справи. В коло їхніх обов’язків входить надання страхувальникам допомоги в навчанні, консультуванні й організації системи охорони праці, веденні пропаганди безпечних і нешкідливих умов праці, вивченні й поширенні передового досвіду, перевірці стану профілактичної роботи з охорони праці й інших завдань щодо їхньої допомоги. Однак у повному обсязі ця робота не проводиться.

Як приклад, у відділі організації профілактики відділення фонду у м. Львові працює за штатним розкладом усього 4 страхових експерти з охорони праці на 28,7 тис. страхувальників. І як би вони не старалися, але допомогти вони можуть упродовж року не більш як 400 страхувальникам. А щоб допомогти всім, хто стоїть на обліку, їм потрібно близько 70 років.

І не дивно, що при діючій системі державного контролю за станом охорони праці кількість порушень чинного законодавства не зменшується, а навпаки, збільшується.

Роботодавці вважають, що створення нормальних умов праці для їхніх працівників є другорядною справою. Крім того, чинне законодавство не передбачає стимулювання кращих підприємств із зразковою організацією охорони праці і, відповідно, накладання серйозних адміністративних штрафів на тих роботодавців, які зневажливо ставляться до цієї відповідальної справи й постійно допускають випадки виробничого травматизму. Практично левову частку страхових коштів, що надходять із підприємств і організацій ми витрачаємо на виплату потерпілим на тих підприємствах, де безвідповідально ставляться до питань охорони праці.

Анатолій БОДНАРЧУК,
начальник відділення ВД ФСНВу м. Львові