Бойові одиниці

17.01.2008
Бойові одиниці

Київський «інтернаціонал» змусив капітулювати гостей із Болгарії. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Маріупольський «Азовмаш» у передостанньому турі групового турніру Кубка УЛЄБ міг забронювати собі місце в наступному раунді. Після чотирьох перемог поспіль команда Сергія Заваліна начебто перебувала «на ходу», хоча й давала окремі збої в чемпіонаті України. Утім у домашній грі проти організованої іспанської «Памеси» азовці не знайшли достатньо гідних контраргументів. До речі, колектив із Валенсії очолює грецький фахівець Фоціс Кацикаріс, котрий кілька років тому привозив на дуель із «Києвом» пітерське «Динамо».

Упродовж усього матчу гості вели перед. Чемпіонам України бракувало дальніх кидків — невчасно зламав ногу литовський снайпер Томас Делінінкайтіс. Шотландський центровий Роберт Арчибальд невпевнено діяв після травми, Сергій Ліщук надто швидко набирав фоли, а американський плеймейкер Таюс Едні перетягував ковдру на себе.

Програвши перший тайм з різницею 15 очок, у другому «Азовмаш» наблизився до «Памеси» на відстань у чотири пункти, але в цей момент американець Родні Б’юфорд з лінії штрафних влучив лише одного разу з трьох спроб. Потім знову стався провал, а останній штурм маріупольців виявився запізнілим. Триочковий кидок Едні разом із сиреною навряд чи когось порадував — азовці вдруге програли валенсійцям, цього разу з різницею лише в один пункт. У складі іспанців п’ятеро гравців набрали 10 і більше очок, а найбільше вдалих передач — п’ять — зробив американець Уїльямс, який, аби не вважатися в Європі «чужинцем», отримав... грузинський паспорт.

* * *

Не менш напружена гра, але зі щасливим фіналом, відбулася в Києві. Колектив Томо Махорича реабілітувався за поразку в Болгарії — першу в сезоні, обігравши позавчора в столичному Палаці спорту міцний «Лукойл–Академік». Попри те, що «вовки» забронювали квитки до «плей–оф» заздалегідь, потрапити туди вони хочуть із першого місця. На паркет у складі господарів виходив і Маркус Фейсон, який минулої п’ятниці потрапив у халепу з хуліганами на Хрещатику. Руку йому затягнули пов’язкою. А от про походження синця під оком іншого американця, Райана Стека, ніхто не повідомляв.

Українська команда так і не змогла впоратися із двома «академіками» — сербом Перо Античем і американцем Уїллі Діном, але взяла своє колективною грою і прихильністю фортуни на останніх секундах. Болгари за рівного рахунку за підказкою свого тренера навіщось навмисно порушили правила за п’ять секунд до фінальної сирени. Джетер реалізував один із двох штрафних, а в атаці–відповіді Дінові завадили кинути в бік кошика.

* * *

У Кубку ФІБА–Європа українські клуби так само по разу виграли й програли. «Черкаські мавпи» під керівництвом нового наставника — серба Йовіци Арсича — не змогли як слід позмагатися в Пермі з «Урал–Грейтом». Як сказав тренер черкащан, надто вже нерівний клас суперників.

А от «Хімік» таки вирвав перемогу у «Шоле». Програючи у Франції 67:69, команда Дмитра Базелевського здійснила ривок 10:0, вдруге переграла незручного опонента й залишилася на верхівці таблиці у своїй групі. Тож якщо клуб з Південного практично забезпечив собі місце в наступному раунді, то «Мавпи» можуть уже прощатися з «Європою». Пройти далі їм допоможе лише диво.

 

А ТИМ ЧАСОМ У НБА...

Українець Олексій Печеров провів свій третій, наразі найрезультативніший, матч у найсильнішій лізі світу. У ніч із вівторка на середу за київським часом уродженець Харкова вийшов на паркет славнозвісного «Медісон сквер гардена» у складі «Вашингтон уїзардс» проти «НьюЙорк нікс». Гості поступилися з рахунком 93:105, а 22річний Печеров за 17 хв. 45 сек. на майданчику набрав дев’ять очок (усі «трюльниками»!), двічі схибив із лінії штрафних, зробив три підбирання й одну передачу. Що цікаво: Олексій виявився єдиним гравцем «Вашингтона» з позитивним коефіцієнтом корисності — «+7».

 

ТАБЛО

Кубок УЛЄБ. 9й тур. Група D. «Азовмаш» (Україна) — «Памеса» (Іспанія) — 73:74 (16:20, 18:29, 12:10, 27:15; Едні (18), Ліаделіс (16), Б’юфорд (14) — Клавер (16)), «Хімки» (Росія) — «Анвіл» (Польща) — 90:63, «Нансі» (Франція) — «Скайлайнерз» (Німеччина) — 84:78.

Турнірне становище: «Хімки» — 17, «Памеса» — 16, «Азовмаш» — 14, «Нансі» — 13, «Анвіл» — 12, «Скайлайнерз» — 9.

Група Н. «Київ» (Україна) — «Лукойл­Академік» (Болгарія) — 85:84 (23:13, 18:27, 21:24, 23:20; Дроздов (20), Маркоїшвілі (13), Джекс (12) — Дін (30), Антич (20)), «По­Ортез» (Франція) — «Рига» (Латвія) — 68:66, «Бенеттон» (Італія) — «Артланд драгонз» (Німеччина) — 82:64.

Турнірне становище: «Київ» — 16, «Бенеттон» — 15, «Лукойл­Академік» — 14, «Артланд драгонз» — 13, «Рига» — 12, «По­Ортез» — 11.

* * *

Кубок ФІБАЄвропа. 4й тур. Група В. «Урал­Грейт» (Росія) — «Черкаські мавпи» (Україна) — 93:73 (26:19, 21:21, 24:12, 22:21; Вішневськи (18) — Ярутіс (18), Маклінтон (12), Ревзін (10)), «Дексія» (Бельгія) — «Банвіт» (Туреччина) — 85:81.

Турнірне становище: «Урал­Грейт» — 8, «Дексія» — 7, «Черкаські мавпи» — 5, «Банвіт» — 4.

Група D. «Шоле» (Франція) — «Хімік» (Україна) — 77:82 (23:25, 22:19, 18:21, 14:17; Маркіс (18) — Келлі (20), Чакич (19), Братич (18)), «Баронз» (Латвія) — «Локомотив» (Р, Росія) — 87:75.

Турнірне становище: «Баронз», «Хімік» — 7, «Локомотив», «Шоле» — 5.