НОВИНИ ПЛЮС

16.01.2008

Позитивна оцінка ПАРЄ

Співдоповідач Комітету ПАРЄ з питань дотримання обов’язків та зобов’язань державами–членами Ради Європи Ханне Северінсен заявляє про «оптимістичні прогнози» у питанні моніторингу України з боку ПАРЄ. За повідомленням прес–служби Верховної Ради, про це йшлося вчора під час зустрічі пані Северінсен та її колеги Ренате Вольвенд із головою парламенту Арсенієм Яценюком. «В Україні відбувається неймовірний прогрес демократичних перетворень відповідно до високих стандартів Ради Європи», — підтримав думку представниць ПАРЄ Яценюк. На доказ цього він наводить приклад позачергових виборів до Верховної Ради та говорить про «встановлені державні, конструктивні відносини» між Президентом, урядом і парламентом. Водночас Голова ВР наголосив на необхідності продовжити реформування правоохоронної сфери, зокрема, судової та прокурорської систем, відповідно до демократичних стандартів.

Під час зустрічі співрозмовники обговорили питання конституційної реформи в Україні. Спікер висловив переконання у конструктивній співпраці всіх гілок влади у її впровадженні.

Конституційна реформа

Фракція Блоку Литвина уповноважила трьох своїх депутатів для участі в роботі Національної конституційної ради, утвореної Президентом Ющенком. Про це вчора повідомив її лідер Володимир Литвин. Водночас фракція «Регіонів» досі не подала представників для початку роботи над новим проектом Основного закону. Як повідомила член ПР Ганна Герман, її партія обговорює ідею створення «опозиційної конституційної ради».

Справа Гонгадзе

Обвинуваченим у справі про вбивство Георгія Гонгадзе Миколі Протасову, Валерію Костенку та Олександру Поповичу пред’явлено додаткове обвинувачення у завданні істотної шкоди іміджу держави та правоохороних органів. Про це УНІАН повідомила Валентина Теличенко, адвокат вдови журналіста Мирослави Гонгадзе. За її словами, відповідне клопотання представників прокуратури в понеділок задовольнила на черговому засіданні в справі Гонгадзе колегія суддів Апеляційного суду Києва.

«Регіонал» хоче досидіти на двох стільцях

Голова Антимонопольного комітету України Олексій Костусєв заявляє про незаконність розгляду питання про призначення на цю посаду Давида Жванії, доки нинішній керівник не написав заяву про відставку. Костусєв, обраний до парламенту за списком Партії регіонів, каже, що «чітко визначився щодо своєї подальшої долі» і надалі працюватиме у ВР. Однак наразі він не подав заяву про звільнення з посади голови АКУ, а термін його повноважень збігає лише в липні.