Снігова баба

16.01.2008

На півночі Китаю в місті Харбін збудували найбільшу у світі штучну споруду з льоду. Не повертається язик назвати це «скульптурою», адже конструкція з назвою «Романтичні почуття» (жінка з розкинутими руками) має 34,5 метра заввишки та 197 метрів завдовжки.

Цю махину склали й вирубали з 1200 спресованих кубічних блоків снігу та криги, взятої з річки Сунгарі, що протікає поруч. Усе це дуже нагадує будівництво давніх єгипетських пірамід, адже сторона кожного куба становить 4,5 метра.

Гігантські «Романтичні почуття» спорудили у рамках щорічного фестивалю «Лід і сніг». Крім цієї скульптури, 600 «крижаних» фахівців із 40 країн створили в Харбіні цілий ландшафт, тематично пов’язаний із цьогорічними Олімпійськими іграми. Із льоду побудовано французькі собори, російські церкви, китайські палаци, британський Стоунхендж та грецький Акрополь. Уночі цю картину робить іще більш вражаючою кольо­рова підсвітка.

Місцева влада сподівається, що цього року на крижані скульптури приїдуть подивитися щонайменше 800 тисяч туристів. Фестиваль «Лід і сніг» в Харбіні проводять із 1985 року, а зароблені в цей час кошти становлять основну статтю доходу міського бюджету. Так Харбін, розташований у провінції Хейлунцзян, використовує своє природне положення — це найхолодніше місце в Китаї, де взимку температура опускається до мінус 35.