У хокей грають справжні... хулігани?

16.01.2008

Минулого тижня в Росії не лише вболівали за кращу команду своєї країни — магнітогорський «Металург» — у Кубку чемпіонів. На льодових аренах сусідньої країни відбулися небувалі бійки. Хоч би якою жорсткою не була гра в хокей, але кулачного бою такого масштабу вона ще не бачила. Обидві події трапилися в рамках 40–го туру російської суперліги.

У зустрічі в Казані між місцевим «Ак барсом» і челябінським «Трактором» на останній хвилині третього періоду гості за рахунку 7:5 на користь «Ак барса» мали більшість у два хокеїсти й замінили воротаря на шостого польового гравця. У спірному епізоді фінський голкіпер «барсів» Міка Норонен начебто притиснув шайбу до льоду (думки сторін щодо цього розходяться), суддя дав свисток, але Заварухін проштовхнув гумовий диск у сітку. Й одразу ж полетів на борт після поштовху в спину від двох захисників. «Трактористи» кинулися захищати свого партнера. Усупереч усім писаним і неписаним правилам хокею на лід вискочили хокеїсти обох команд й учинили масову бійку, участь у якій взяли навіть воротарі.

Зупинити «льодове побоїще» суддям було не під силу — вони лише занотовували, хто й наскільки себе «проявив». Загалом за матч арбітри виписали 378 хвилин штрафу, що стало рекордом в історії російського хокею. Попереднє «досягнення» зафіксували у березні 2005 року, коли в зустрічі «Локомотив» — «Авангард» гравці «напрацювали» на 322 хвилини. Тоді головною дійовою особою битви був форвард команди з Омська Андрій Назаров, котрий нині є головним тренером «Трактора».

Бійка у столиці Татарстану стала рекордною в хокеї за кількістю хвилин, зароблених командою–господарем — 217. Чотири роки тому в матчі НХЛ гравці «Філадельфії» у протистоянні з «Оттавою» назбирали 213 хвилин. Щоправда, вилучення до кінця гри за океаном вважається 10–хвилинним штрафом, а в Європі — вдвічі більшим.

Обидва українці «Трактора» — Андрій Міхнов і Костянтин Касянчук — постраждали від кулаків потужного казанця Шафігуліна. Причому Касянчук опинився в числі 12 гравців (по шість із кожної командіи), котрих ФХР дискваліфікувала на один матч плюс три додаткових, якщо за хокеїста не виплатять 600 доларів.

«Справедливість» російських чиновників більше обурила представників «Трактора». Челябінці вважають винними господарів, які почали бійку й першими випустили на лід своїх хокеїстів, у тому числі — з лави штрафників. Але загалом обурюватися треба іншим: позицією Федерації хокею Росії, яка такими мінімальними покараннями фактично дає «зелене світло» хокейним хуліганам. У тій же НХЛ, де до «тафгаїв» ставляться більш–менш терпимо, за подібне побоїще дехто б отримав дискваліфікацію на десяток матчів, а то й більше. Якби російські задираки отримали подібні штрафи й на кілька місяців залишилися без зарплатні, то наступного разу, певно, замислилися б над тим, чи варто битися.

 

Організаторам хокейних матчів у Росії треба серйозно подумати над тим, як уникати подібних інцидентів у майбутньому. Адже брак відповідного покарання сприяє хуліганству на льоду й на трибунах.

 

ФАН–СЕКТОР

У тому ж турі на трибунах арени в Санкт–Петербурзі, де грали СКА й московський «Спартак», відбулася бійка фанатів, через яку матч зупинили на 12 хвилин. У гостьовий сектор прибігли місцеві «вболівальники»; у масовій бійці застосовували навіть залізні прути, тож ніхто не загинув лише дивом. Міліція довго чухалася, та все ж таки припинила побоїще.