Медведько в облозі

15.01.2008
Медведько в облозі

Олександр Медведько.

Ще до другого призначення на посаду керівника МВС Юрій Луценко ініціював у ВР збір депутатських підписів щодо висловлення недовіри Генеральному прокуророві Олександру Медведьку. Нині необхідна кількість «автографів», аби розглянути це питання (180), зібрана. У пресі обговорюються ймовірні кандидатури на керівне крісло Різницької. Втім пан Медведько запевняє, що обійматиме цю посаду й надалі. Щоб припинити зайві балачки, він у суботу навіть провів прес–конференцію.

 

Як звільнити Генерального?

Пан Медведько стверджує, що не вів жодних розмов із керівництвом держави щодо власних перспектив на посаді. А на депутатські ініціативи щодо висловлення йому недовіри взагалі «не звертає уваги» і просто працює. Та й на недавній зустрічі з Президентом говорив лише про програму діяльності органів прокуратури на 2008 рік. А щодо Луценка, який ініціював його відставку, то, за словами Олександра Медведька, «у нього особисто немає ніяких протиріч із міністром внутрішніх справ» і завжди були нормальні стосунки. Мовляв, бувають «певні непорозуміння, тертя, але це нормальне явище».

Водночас кадрова пауза з Медведьком не до вподоби уряду. Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко вже звернулася до Президента з проханням зробити подання на звільнення глави ГПУ. Мовляв, проекти постанови від двох фракцій — «НУНС» та БЮТ — уже є, і єдине, що потрібно, — подання Президента.

Водночас Президент Віктор Ющенко підкреслює, що тут є визначальною позиція Верховної Ради. «Зараз це питання перебуває у процедурній площині, після проходження якої ми отримаємо швидку відповідь. Ви знаєте, що подання на призначення Генпрокурора робить Президент, а питання відставки вирішується в парламенті», — зазначає глава держави.

От тільки у Ради теж є питання. Так, фракція «НУНС» звертається до Комітету ВР з питань правоохоронної діяльності з проханням роз’яснити механізм звільнення Генпрокурора. За словами «нашоукраїнця» Романа Зварича, у ситуації з відставкою Медведька може виникнути певна правова колізія, оскільки за Конституцією Верховна Рада може просто висловити йому недовіру, таким чином знявши з посади. Але водночас, згідно із законом про прокуратуру, процедура звільнення Генерального потребує його попереднього звіту. Відтак наразі «під куполом» з’ясовують чи має Медведько звітувати парламентаріям перед тим, як піти.

Що нового у старих справах

А Генпрокурор запевняє, що ніяких кадрових перестановок не варто очікувати і щодо його «замів». Так, один із його одіозних «донецьких» заступників, Ренат Кузьмін, нібито зовсім не розглядається на посаду столичного прокурора. А прокурор Києва Євген Блажівський не прощався з колективом і перебуває на робочому місці. Натомість прокурорів Одеської області, Києва і Криму позбавлено додаткових посад заступників Генпрокурора.

Досі на Різницькій не здатні розібратися зі штурмом власного відомства загоном «Беркута» за наказом тодішнього керівника МВС Василя Цушка. Генпрокуратура не може продовжити розслідування кримінальних справ, у яких фігурує пан Цушко, оскільки порушення цих справ досі оскаржується в судах різних інстанцій.

А от у іншого соціаліста та екс–міністра — Миколи Рудьковського — справи дещо гірші: Феміда відмовила його адвокатам у скасуванні постанови про порушення справи, за що пан Медведько «дуже вдячний судді», бо «ми маємо можливість продовжити досудове слідство». Нагадаємо, йдеться про розкрадання бюджетних коштів екс–міністром на суму близько 400 тисяч гривень по одному епізоду: коли пан Рудьковський за кошти бюджету злітав чартером до Парижа разом із коханкою.

За часів каденції Рудьковський прославився ще й низкою катастроф на транспорті. У ГПУ з’ясували, що причиною «фосфорної аварії» стала несправність залізничних візків, власником яких є казахстанське підприємство. Нещодавно в казахську прокуратуру було направлено клопотання про те, щоб вони вирішили питання щодо порушення кримінальної справи.

Щодо спроб отруїти одного з його заступників — Миколу Голомшу, то Генпрокурор поки що нічого не може сказати: «Яким шляхом потрапила ця ртуть до його кабінету — зараз ніхто не відповість, для цього і порушено кримінальну справу».

У справі Гонгадзе найближчим часом будуть проведені фонографічні експертизи за участю високопосадовців, які раніше проходили як учасники записів розмов у кабінеті Леоніда Кучми. За словами пана Медведька, днями у відомому кабінеті на Банковій провели слідчі дії з використанням диктофона «Тошиба», в ході яких була підтверджена можливість здійснення звукозапису в спосіб, показаний майором Мельниченком. Наступний етап слідчих експериментів — проведення експертиз за безпосередньої участі осіб, чиї голоси нібито записані на плівках майора. Відтак, на Різницьку знову можуть викликати Леоніда Кучму, Володимира Литвина та інших.