Новий переділ

15.01.2008
Новий переділ

Малюнок Андрія ПОТОПАЛЬСЬКОГО.

Минулого тижня Президент подав на розгляд Верховної Ради проект закону про Кабінет Міністрів. Віктор Ющенко не хоче розмінюватися на дріб’язки і пропонує ухвалити новий закон, а не вносити зміни до чинного. Мотивація Президента — країні потрібен регулюючий документ, бо чинний закон багатьма статтями порушує Конституцію.

Новий законопроект посилює вплив Президента на політику уряду. Для прикладу, такий показовий момент: у 44–й статті йдеться про те, що Кабмін діє «на виконання Конституції та законів України, постанов Верховної Ради України, актів Президента України». У новому законопроекті суть не змінилася. Змінено порядок: спочатку в тексті йдуть акти глави держави, потім — постанови парламенту. Спочатку Президент, потім ВР.

 

Президентська мотивація

Проект видозміненого закону про Кабінет Міністрів було зареєстровано у Верховній Раді у пакеті з кільканадцятьма іншими законопроектами від Президента. Документ позначено як першочерговий. Із дня на день ці закони почнуть вивчати в комітетах ВР. Не виключено, що депутати розглянуть їх у сесійній залі ще до того, як підуть на канікули.

«Україні потрібен новий закон про Кабінет Міністрів, тому цей проект треба ухвалювати, — зазначив у коментарі «УМ» народний депутат від «НУНС» Юрій Ключковський. — Бо він мусить розв’язати проблему неконституційного регулювання уряду».

«Необхідно, нарешті, виправити дивне і неприйнятне становище, коли уряд живе і працює за власною логікою, а не за велінням Конституції та законів, — заявив учора в коментарі для преси глава секретаріату Президента Віктор Балога. — Приведення діяльності Кабміну у сувору, до останньої літери, відповідність із буквою та духом Основного закону створить ще один запобіжний бар’єр від повторення владної кризи».

Вето на «ето»

Для початку трохи історії. Закон про Кабінет Міністрів — найскандальніший закон минулого року. В січні 2007–го Президент наклав на нього вето, бо документ, прийнятий для посилення повноважень уряду Януковича, порушував низку статей Конституції. Але «антикризова» коаліція домовилася з БЮТ, і фракція Тимошенко допомогла подолати президентське вето. На брудершафт «регіонали» підтримали закон про опозицію в першому читанні.

За іронією долі (чи продуманим планом?), той документ, який колись підтримала опозиціонерка Тимошенко, нині грає їй самій на користь. Адже наразі уряд працює за старим законом. Але так буде недовго. Бо й БЮТ, і блок «Наша Україна — Народна самооборона» одразу після виборів домовилися змінити закон про Кабінет Міністрів. Ця домовленість зафіксована в угоді про створення коаліції.

Зазіхання на подання

Ще рік тому Президент казав, що своїм законом Кабінет Міністрів узурпує владу. Свіжий проект Ющенка вирівнює ці перегини. І навіть перетискає їх на президентський бік.

Більшість зі статей, які запропоновано змінити, вистраждані історією протистояння між Президентом і «антикризовою» коаліцією. Наприклад, процедура подавання кандидатури Прем’єр–міністра до ВР. Як відомо, претендента визначає коаліція, але подання до парламенту вносить глава держави. Колись Янукович доводив, що роль глави держави — церемоніальна, і він не вповноважений відхиляти кандидата від коаліції.

Віктор Ющенко не згоден і пропонує дописати: якщо порушено законодавство та процедуру, а також «у випадку невідповідності запропонованої кандидатури вимогам до члена Кабінету Міністрів», тоді Президент «інформує Верховну Раду України про неможливість внесення подання щодо запропонованої кандидатури». Перелік вимог додається: вища освіта, володіння державною мовою, відсутність судимостей (зрозуміло, на кого натяк).

Інший відгук минулого чується у статях про призначення та звільнення міністрів оборони та закордонних справ. Аби не повторилася історія з відставкою глави МЗС Бориса Тарасюка, Ющенко пропонує трохи захистити «своїх» міністрів. Прем’єр може вносити до Верховної Ради подання на звільнення цих міністрів, але — за згодою Президента.

У чинному законі також прописана стаття про те, що коаліція отримує право самотужки вносити подання на міністрів оборони та закордонних справ, якщо глава держави не вклався в двотижневий термін. Дивно, бо подання на цих міністрів є компетенцією однієї людини — Президента. Тому цю норму Віктор Ющенко теж пропонує викреслити.

…І трохи Президента в уряді

Загалом, глава держави постає в законопроекті як активний контролер за діями уряду. І навіть буквально, бо Президенту дається право брати участь у засіданнях Кабміну. Що, втім, і без закону зрозуміло. Стенограма і протокол засідання уряду мають надаватися Президентові. Главу держави також пропонується наділити правом «ініціювати підготовку та видання актів Кабінету Міністрів».

Президент намагається примножити свої впливи через сферу національної безпеки та оборони. Як відомо, є сегмент указів, які після глави держави мають скріплювати профільні міністри, — так звана контрасигнація. Пригадуєте, рік тому це поняття стало символом протистояння між Президентом і коаліцією? «Антикризовики» Януковича тоді наголошували на тому, що саме їхні міністри можуть вирішувати, чи підтверджувати акт Президента, чи ні. В чинному законі йдеться, що акти Президента «скріплюються підписами Прем’єр–міністра України і міністра, відповідального за акт та його виконання». Віктор Ющенко пропонує виправити — «невідкладно скріплюються». Тобто вже не йдеться про те, чи підписувати, чи ні. Думка міністрів перетворюється на формальність.

Ну і, звісно, РНБО — тема стара, але завжди важлива та актуальна. Президент наполягає на розширенні функцій цього органу. «Рада національної безпеки й оборони України, — йдеться у проекті, — координує та контролює діяльність органів виконавчої влади у сфері національної безпеки і оборони». Втім сфера безпеки буває такою широкою, що туди іноді відносять навіть комунальне господарство. Кабінет Міністрів «збагачується» обов’язком виконувати рішення РНБО, введені в дію указами глави держави.

Куди дійдуть руки

Найцікавіше — як на законодавчу ініціативу відреагує Юлія Тимошенко та її фракція. Народний депутат від БЮТ Володимир Полохало розповів «УМ», що фракція збереться на своє засідання сьогодні. Очікується, що на ньому обговорюватиметься проект закону про Кабмін.

Тимошенко поки що не дала своєї оцінки. Спочатку лідерка БЮТ заявила, що «руки не дійшли» і вона ще не встигла ознайомитися з текстом. А в суботньому інтерв’ю телеканалу «Інтер», уже після того, як «руки дійшли», Юлія Володимирівна констатувала: «Цей законопроект збільшує повноваження Президента і скорочує повноваження Кабінету Міністрів». Водночас Тимошенко так і не висловила своє ставлення до напрацювань Банкової. «Ми будемо вивчати цей законопроект», — додала глава уряду.

Учора, коли верстався цей номер «УМ», Юлія Володимирівна, перебуваючи у Дніпропетровську, висловила сподівання, що коаліція підтримає проект Президента.

Володимир Полохало відзначив, що Україні «потрібен такий законопроект». «Цей проект мусить пройти через усю процедуру обговорення у комітетах, — каже Володимир Іванович. — Нам треба показувати приклад ретельного розгляду законопроектів і їх відповідності Конституції. Але запевняю, що з боку БЮТ не буде й натяку на обструкціонізм чи бойкот».

Відповідаючи на питання, чи не закладе цей законопроект якісь конфлікти у стосунках між Президентом і Кабінетом Міністрів, пан Полохало відзначив: «У конфлікті не зацікавлені ані БЮТ, ані Президент. У конфлікті зацікавлена Партія регіонів. Треба це усвідомлювати. Тому думаю, що керівниками політичних сил коаліції буде робитися все для того, щоб конфліктогенні чинники були локалізовані до малих професійних суперечок, які притаманні будь–якій коаліції, навіть найбільш однорідній».

Глава секретаріату Віктор Балога сподівається на успішний розгляд законопроекту у парламенті. Він нагадує, що законопроект про Кабмін спільно розроблявся фахівцями від БЮТ і «НУНС» іще тоді, коли ці сили працювали над документами для створення коаліції. «Законопроект повністю відповідає Конституції, в ньому враховані всі позиції політичних сил, які сформували нинішній склад Кабінету Міністрів, — цитує Балогу прес–служба секретаріату Президента. — Документ чітко розподіляє прерогативи уряду, глави держави і місцевих органів влади так, як вимагає Основний закон. Немає ніякого дисбалансу в повноваженнях, можливостях і сферах відповідальності».

Балога додав, що цей проект був парафований членами коаліційної робочої групи, і від БЮТ його скріпили Йосип Вінський, Сергій Сас та Віктор Швець.

Для закону треба два тижні

«Нашоукраїнець» Юрій Ключковський у коментарі «УМ» висловлює думку, що законопроект буде ухвалений, «можливо, з невеликими поправочками». «У нас нема розбіжностей із БЮТ, — ще раз відзначає Ключковський. — Цей проект входив до первинного пакету, який мав розглядатися Верховною Радою до призначення Прем’єр–міністра. І лише тому, що Президент запропонував врахувати ту обставину, що час біжить і терміново потрібен Кабінет Міністрів, тільки тому погодилися відкласти ці законопроекти. Ідеться про погоджений пакет, тому я думаю, що при розгляді немає бути проблем. Можуть бути лише тонкощі формулювання, але це питання дискусії».

Глава секретаріату Президента Віктор Балога теж допускає, що законопроект трохи може бути змінений, «однак ці корективи не можуть бути спрямовані на перегляд суті, правових і юридичних основ документа».