Що нам Клин, що нам Дмитров!

15.01.2008
Що нам Клин, що нам Дмитров!

Віталій Литвиненко (ліворуч) приніс «Соколу» перемогу в першому матчі з «Дмитровим». (Фото Олександра ЗАДИРАКИ.)

Перепадами настрою і, як наслідок, результатів на табло хокеїсти «Сокола» «славляться» ще з радянських часів. Наша команда в чемпіонаті СРСР могла заввиграшки «продути» одному з аутсайдерів, а потім обіграти московський ЦСКА. Подібний феномен успадкували від своїх попередників і нинішні гравці «Сокола». Правда, й вищу лігу Росії, в якій вони виступають, називають «дикою» якраз за те, що часом навіть аутсайдер може здолати одного з лідерів.

Тривалий час «Сокіл» перебував на межі зони «плей–оф», але в останніх іграх нарешті продемонстрував характер одного з фаворитів. Із восьми матчів кінця минулого року — початку нинішнього кияни виграли сім, причому минулих вихідних двічі поставили на коліна «Дмитров» — команду, яка тривалий час лідирувала в першості, а нині йде на другій позиції.

Після поразки в Клині від посереднього «Титана» «соколи» отримали добрячого прочухана від тренера Олександра Сеуканда. Тож на двобій із дмитровським клубом вийшли налаштованими як слід. Хоча статус суперника й так зобов’язував ставитися до нього серйозно, надто ж пам’ятаючи дві поразки в першому колі в Києві.

Після не надто вдалого дебюту Ігор Карпенко знову передав пост на останньому рубежі Вадимові Селіверстову. У першому періоді субот­ньої дуелі суперники обмінялися голами в більшості. Потім зробили паузу, дбаючи переважно про захист, а в заключній 20–хвилинці взялися надолужувати прогаяне, закинувши п’ять шайб. «Соколу» довелося двічі відігруватися. Цікаво, що в обох випадках, перед тим як зарахувати голи наших російських легіонерів Аверкіна й Малова, головний суддя дивився відеоповтор. На останній хвилині матчу кияни залишилися в меншості після вилучення Бобкіна. Але не тільки вистояли, а зуміли втекти в контратаку й виграти! Скориставшись виходом «два в одного», крапку в дуелі поставив ветеран Віталій Литвиненко — 4:3.

У неділю український і російський клуби постаралися звести кількість помилок до мінімуму, внаслідок чого за 65 хвилин гри «Дмитров» і «Сокіл» так і не вразили ворота один одного. Тож переможця визначили в серії булітів. Єдиний, хто зумів реалізувати вихід сам на сам із голкіпером, виявився наш центрфорвард Дмитро Цируль.

Відтак киянам вдалося піднятися на п’ятий рядок таблиці, хоча між третім і сьомим місцями суперники розташувалися з гандикапом усього в три пункти. Тож наступні матчі, які «Сокіл» проведе 19–20 січня в столичному Палаці спорту з «Кристалом» з Електросталі, підопічні Сеуканда мають використати, аби зміцнити своє становище.

 

ТАБЛО

Відкрита першість Росії. Вища ліга. Дивізіон «Захід». 21–й тур. «Дмитров» — «Сокіл» —3:4 (1:1, 0:0, 2:3; Чуканов, 15 (більш.); Трофимов, 48; Петрочинін, 55 (більш.) — Благий, 7 (більш.); Аверкін, 50; Малов, 56; Литвиненко, 60 (менш.)), 0:1 (по бул.); «Хімік» — «Нафтовик» (А) — 3:2, 2:7; «Рязань» — «Нафтовик» (Л) — 3:1, 1:3; «Дизель» — «Крилья сов.» — 6:5 ОТ, 4:3; «Титан» — «Бєлгород» — 5:0, 2:4; «Кристал» (Е) — ЦСК ВВС — 1:2, 2:1; «Капітан» — «Аріада–Акпарс» — 2:4, 3:6; «Кристал» (С) — «Газпром–ОГУ» — 2:1, 2:4.

Лідери після 42 матчів: «Дизель» — 92, «Дмитров» — 86, «Нафтовик» (А) — 77, «Хімік» — 75 (40), «Сокіл», «Бєлгород», «Нафтовик» (Л) — 74, «Крилья сов.» — 67 (40), «Аріада» — 66...