Понижений градус

15.01.2008
Понижений градус

Шотландець Мюррей дуже швидко залишив Австралію. (Фото Рейтер.)

«Там, куди світ приїздить пограти» — таке гасло відкритого чемпіонату Австралії з тенісу, що стартував учора на кортах «Мельбурн–парку». Зазвичай у середині січня на півдні Зеленого континенту дуже спекотно (у Південній півкулі розпал літа). Однак цього разу погода начебто зжалилася над тенісистами: учора термометри в Мельбурні показували максимум 31 градус за Цельсієм замість традиційних 40, а сьогодні–завтра там буде взагалі 25—26 градусів — вважай, холоднеча за місцевими мірками. Зате сума призових «Аустреліен оупен–2008» — найбільша за всю історію: 20,6 млн. австралійських доларів (минулого року було 19,3 млн.; AU$ = 0,8953 US$).

 

Букмекери ставлять на перших

Букмекери не очікують несподіванок від результатів першого в цьому році турніру серії «Великого шолома». Контора Уїльяма Хілла називає фаворитом у чоловіків лідера рейтингу АТР Роже Федерера. Він переміг у Мельбурні минулого року, й нині коефіцієнт на тріумф швейцарця дуже переконливий як для багатоколового тенісного турніру — 1,375 до 1. У жінок котирування першої ракетки світу Жустін Енен ще більш вражаюче — 1,25.

Із великим відривом від лідерів у рейтингу прогнозів ішли іспанець Надаль (8:1), серб Джокович (9:1), аргентинець Налбандян (12:1), британець Мюррей (14:1) та американець Роддік (16:1); у жінок продовження чільної п’ятірки виглядає так: Серена Уїльямс (США; коефіцієнт на минулорічну переможницю — 5:1), її сестра Венус (6:1), Шарапова (Росія; 8:1), Іванович (Сербія; 10:1).

Суперництво «секс–ракеток»

Цікаво, що росіянці та сербці ЗМІ приділяють чи не більшу увагу, ніж першим номерам світового рейтингу. Чому? Бо світ великого тенісу тримається на великих грошах, а великі гроші ходять слідом за успішними носіями реклами, насамперед — так званими «секс–ракетками». Скажімо, 20–річна Марія Шарапова минулого року заробила майже 25 млн. доларів, з них на корті — менше 750 тис. Решта — це доходи від рекламних контрактів. Ось і цього разу Маша зосталася вірною собі, почавши напередодні «Аустреліен оупен» рекламну кампанію телефонів «Соні Ерікссон».

Ана Іванович — головна суперниця Шарапової за порівнянням співвідношень «краса» і «гра». Вродлива сербська тенісистка — друга у світовому рейтингу WTA, росіянка — вже тільки п’ята.

У своєму інтерв’ю перед турніром Іванович заявила: «Я далека від поняття «гламур». Більшу частину свого часу я проводжу, тренуючись на корті. Звісно, приємно, коли тебе відзначають за вроду, але мені більше подобається, коли хвалять мою гру. За гарну зовнішність зайвих очок не нараховують».

Натомість Шарапова була менш скромною: «Байдуже, наскільки я впевнена у собі. Не має значення моє становище у рейтингу. Я тут — одна з найсильніших тенісисток. Я ніколи не залишаю корт, не віддавшись грі на 100 відсотків, тому мене поважають мої вболівальники». При цьо­му Марія все ж визнала, що головною фавориткою турніру є Енен, а разом із нею — сестри Уїльямс.

До речі, вже в другому колі Шарапова зустрінеться з колишньою лідеркою світового рейтингу Ліндсей Девенпорт, яка народила дитину і тепер приїхала на перший турнір «Великого шолома» після 16–місячної перерви. Обидві суперниці готуються до важкого протистояння.

Наші починають і програють

Україна на цьому чемпіонаті представлена шістьма учасницями жіночого одиночного розряду. Причому Олена Бондаренко отримала 21–шу рейтингову позицію в основній сітці, а Юлія Вакуленко — 32–гу, тобто замкнула частину «сіяних». Крім них, у Мельбурні змагаються Катерина Бондаренко, Ольга Савчук, Марія Коритцева й Тетяна Перебийніс. Один українець міг бути й у числі 128 найсильніших чоловіків, однак у фіналі кваліфікації Олександр Долгополов поступився в запеклій боротьбі американцеві Варбургу — 7:5, 6:7 (5:7), 12:14 (!).

Учора на корт виходили троє наших співвітчизниць, і двоє з них, на жаль, не подолали вже перший бар’єр. Юля Вакуленко взагалі виявилася першою «сіяною», хто зазнав гіркоти поразки на цьому турнірі. Кривдницею кримчанки стала 21–річна Олена Весніна з Росії — 60–та ракетка у світі (до речі, уродженка міста Львова). Вакуленко поступилася їй у трьох сетах — 4:6, 6:1, 4:6. Катя Бондаренко (№43) продовжила «починання» співвітчизниці і склала зброю перед француженкою Араван Резаї (№67) — 6:7 (4:7), 2:6. І лише Перебийніс (№96) здолала 17–річну американку Медісон Бренгл із третьої сотні рейтингу WTA — 7:5, 6:2.

Серед цікавих результатів понеділка слід виокремити поразки «сіяних». У чоловіків британець Енді Мюррей, 9–й номер посіву, поступився французу Тсонга — 5:7, 4:6, 6:0, 6:7, а представник Аргентини Чела (18) — іспанцеві Гарсія–Лопесу — 4:6, 2:6, 6:1, 2:6. У жінок росіянка Звонарьова (23) відмовилася через травму продовжувати матч із Сугіямою (Японія) за рахунку 3:6, 1:1.

Енен (1) у двох сетах обіграла японку Накамуру, Серена Уїльямс (7) — так само легко австралійку Гайдосову, а Шарапова (5) — хорватку Костанич–Тошич. Натомість Янкович (3) витратила дуже багато сил і нервів на австрійку Пашек — 2:6, 6:2, 12:10, а Девенпорт — на італійку Еррані — 6:2, 3:6, 7:5.

Роддік (6) за три сети впорався із чехом Длоуги, а росіянин родом із Луганщини Микола Давиденко (4) — із французом Ллодра. Надаль (2) не надто потерпав від опору серба Троїцьки.

Сьогодні наша лідерка Олена Бондаренко зіграє з росіянкою Аллою Кудрявцевою (№77 у світі), Коритцева (№104) протистоятиме Емілії Салерні з Аргентини (№ 87), а Савчук (№86) поміряється силами з 29–ю «сіяною» Агнешкою Радванською з Польщі.

 

НАПЕРЕДОДНІ

25–річна харків’янка Тетяна Перебийніс зупинилася за крок до головного призу парного розряду на турнірі WTA II категорії у Сіднеї (призовий фонд — $600 тис.). У фіналі українсько–білоруський дует Перебийніс/Пучек поступився китайській парі Янь/Ченг — 4:6, 6:7 (5:7). У другому сеті дві Тетяни вели з рахунком 5:3 й мали два сетболи, але не змогли їх реалізувати.