Тимошенко зобов’язалася вступити в НАТО

12.01.2008

Плани Президента — плани уряду

Уряд Тимошенко підтримав чіткий курс на вступ України до Північноатлантичного альянсу. Це випливає із тексту доопрацьованої Програми діяльності Кабінету Міністрів, оприлюдненого на урядовому порталі. Водночас Кабмін вважає за доцільне ухвалити рішення про вступ України в НАТО за результатами всеукраїнського референдуму.

Крім «взаємовигідної співпраці з НАТО та набуття повноправного членства в цьому Альянсі», пріоритетними завданнями уряду є завершення процесу набуття членства України в СОТ і започаткування переговорів з Євросоюзом про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС. Є в програмі Тимошенко й слова про вступ до Євросоюзу як про мету України.

Програмою діяльності Кабміну передбачено, що уряд та демократична коаліція у ВР беруть на себе відповідальність за продовження зовнішньополітичного курсу, закріпленого чинним законодавством України. Ідеться про реалізацію стратегічних цілей європейської інтеграції включно зі вступом у НАТО при збереженні рівноправних та добросусідських відносин із Росією. Також на порядку денному — зміцнення лідерських позицій України в Східноєвропейсько–Чорноморському регіоні.

Згідно з програмою, Кабмін також обіцяє Раді Європи привести Закон «Про ратифікацію Європейської хартії регіональних мов або мов меншин» «у відповідність із метою та об’єктом Хартії шляхом ухвалення змін і доповнень до нього», а також узагалі виконати Закон «Про загальнодержавну програму адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу» в частині ухвалення відповідних урядових проектів. Також Тимошенко декларує намір прискорити ухвалення Закону «Про засади зовнішніх відносин».

Щоб приєднатися до ПДЧ, треба дещо підучити

Щодо НАТО, то уряд разом із коаліцією, в руслі зовнішньої політики Президента Ющенка, зобов’язується забезпечити ухвалення нормативних актів і законів, потрібних для приєднання України до Плану дій щодо набуття членства (ПДЧ) в НАТО та неухильне виконання цього плану.

Але зі стартом ПДЧ зараз є певні проблеми. Раніше — Віктор Ющенко, а вчора — й заступник голови секретаріату Президента Олександр Чалий на брифінгу повідомив, що Україна очікує розгляду питання про наше приєднання до ПДЧ на Бухарестському саміті НАТО у квітні. Приєднання до Плану дій — «це чітка позиція Президента, (...) оскільки Україна вже вичерпала формат Інтенсифікованого діалогу з НАТО», каже пан Чалий. За словами головного міжнародника Банкової, в цей час іде робота дипломатичними каналами із ключовими членами Альянсу щодо реалізації відповідних намірів України.

А Брюссель — невпевнений

Утім, схоже, ці самі «ключові члени» мають не таку оптимістичну думку щодо шансів України перейти до наступного етапу зближення з НАТО. Так, Генеральний секретар Альянсу Яап де Хооп Схеффер позавчора висловив невпевненість у приєднанні України до ПДЧ уже в квітні — натомість він закликає продовжити чинну програму інтенсифікованого діалогу.

Як повідомляє радіо «Свобода», на щорічній зустрічі з журналістами у Брюсселі в четвер пан Схеффер сказав, що «просто не знає», якими будуть підсумки саміту в Бухаресті щодо України, а також Грузії. За словами Генсека, Альянс ще «не встановив контакт» із новим урядом у Києві. «Але це відбудеться незабаром», — висловив сподівання північноатлантичний очільник.