Зворушлива арія пилососа

12.01.2008
Зворушлива арія пилососа

Террі Джонс (у центрі) під час репетиції «Злих машин».

Завтра у Лісабоні, в театрі «Сау Луїш», відбудеться світова прем’єра опери «Злі машини» за лібрето та в постановці Террі Джонса. Автор — колишній учасник британської комедійної театральної та кінотрупи «Монті Пайтон», тому і опера відповідає пересмішницькому характеру лібретиста: головні арії на сцені португальського театру виконають... пилососи, фени для сушіння волосся та паркометри (автомати для оплати вартості паркування машини). Опера складається з кількох скетчів у стилістиці театру абсурду. Автор та постановник виконує і кілька ролей — на сцені він перевтілюється то в жінку середнього віку з крикливим голосом, то в обуреного джентльмена в капелюсі. Музику до опери написав португальський композитор Луїш Тіноко.

«Я подумав: яке б це було задоволення, якби всі побутові прилади разом заспівали. Такого ще не бачили», — пояснив Джонс мотивацію створення опери. В постановці задіяні виключно португальські оперні співаки та актори. «Я побоювався, що оперні співаки не погодяться виконувати таку річ, але всі вони перейнялися духом твору», — зізнався Джонс кореспонденту аґенції «Ассошіейтед пресс».

Вибір Лісабона для прем’єри нової опери зроблено не випадково. Останнім часом Террі Джонс неймовірно популярний у Португалії. В театрі на 600 місць, де він виступає зі старими скетчами «Монті Пайтон», постійні аншлаги. Після обкатки опери в Лісабоні Террі Джонс виставить її на суд глядачів Лондона та НьюЙорка.